Surutka, moćni saveznik zdravlja i vitalnosti

Surutka, moćni saveznik zdravlja i vitalnosti

607_20131009191240_20_surutka

Najvrjednija komponenta surutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni omogućuju organizmu visok nivo energije.

Razvoj prehrambene industrije donio je brojne prednosti i olakšice u pripremanju i konzumaciji hrane koje odgovaraju brzom tempu života, ali, nažalost, u tom procesu napretka zaboravljene su neke stare, tradicionalne i veoma zdrave namirnice.

Jedna od njih je i surutka, proizvod od mlijeka koji se kroz historiju koristio daleko više nego danas. Iako neke napredne zemlje, poput Švicarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mliječnih proizvoda, koriste surutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni utjecaji koje ima na zdravlje.

Surutka je nutritivno izuzetno vrijedna namirnica, jer sadrži izuzetno važne minerale – natrij, kalij, fosfor, magnezij, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan. Sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i bjelančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Najvrednija komponenta surutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni omogućuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak poslije napora.

Studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da surutka može da spriječi osteoporozu, jer nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razrjeđenja kostiju.

Zbog toga je surutka idealan izbor i za starije osobe. Preporučuje se i trudnicama, jer one imaju pojačanu potrebu za bjelančevinama. Uz to, nakon rođenja djeteta, u situaciji kada dojenje nije moguće, surutka je najbolji način hranjenja novorođenčeta, jer sadrži većinu bjelančevina koje sadrži i majčino mlijeko.

Kako surutka ima važnu ulogu u oporavku organizma poslije napora, da daje energiju, kao i da sadrži brojne minerale i vitamine, veoma je korisno uvrstiti je u svakodnevnu ishranu.

novosti.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica