Portal 072info

Suša: Od jeseni novi val poskupljenja u BiH!

Dugotrajno sušno razdoblje ostavilo je ogromne štete na usjevima u Posavskom kantonu. Stanje u kukuruznim poljima, koji je zasijan na približno 4.000 hektara, zabrinjavajuće je. Stabljike se suše, klip kukuruza je slabo razvijen.

– Prinos će biti ispod svih minimuma, a na većini parcela od ubiranja plodova neće biti ništa jer su usjevi i plodovi zbog dugotrajnog sušnog razdoblja došli u fazu klasičnog sušenja – kazali su nam agronomi u tom dijelu naše zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bolja situacija nije ni u poljima soje, duhana, ali i drugim poljoprivrednim i ratarskim kulturama. I kako za poskupljenje u BiH uvijek ima razloga, nekad su to više cijene energije, nekad poskupljenja zbog zakona u Evropskoj uniji, ove jeseni najavljuje se val poskupljenja zbog suše koja je poharala žitna polja, piše Avaz.

To bi moglo dovesti do viših cijena brašna, dakle, hljeba i peciva, te niza proizvoda na bazi brašna. Tako ionako osiromašene bh. stanovnike čeka novi val poskupljenja koji će stići najesen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, udruge i ombudsmani za zaštitu potrošača ukazuju i na “tiho poskupljenje” proizvoda u oblasti trgovine. Sve to, kažu, predstavlja dodatni udar na nezaštićene potrošače. Na bh. tržištu vrijedi slobodno formiranje cijena proizvoda, a trgovci upotrebljavaju i manja pakiranja.

– Manja gramaža, a ista cijena znači da je proizvod poskupio. Riječ je o skrivenom poskupljenju. Obično se tome pristupa ako se cijena nekim proizvodima ne može službeno povećati – objasnili su iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I Gordana Bulić iz Udruženja potrošača Tuzla navodi da su “tiha poskupljenja” dodatni udar na bh. potrošače. Ona navodi primjer manjeg pakovanja jestivog ulja (900 mililitara umjesto standardnih litar).

– Vjerujemo da trgovci ipak imaju značajne profite jer očito postoji igra među njima: jedni potrošače privlače povoljnijom cijenom mesa, drugi mlijeka, a treći ulja – istaknula je Bulić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Plaća od 826 KM u BiH je među najnižima u Evropi, a cijene osnovnih životnih namirnica su približno slične, nerijetko i više nego u zemljama koje imaju bolji standard od nas. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine za juni, osnovne životne namirnice u BiH skuplje su nego u Srbiji, a jeftinije nego u Hrvatskoj. Razlikuju se cijene i u dva bh. entiteta, a FBiH je “skuplja” od RS.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME