Suša uzima danak u BiH: “Sad je vrijeme da država reaguje”

poljoprivrednih kultura. Štete su već vidljive na prinosima pšenice, a vrlo izvjesno je da će manji od očekivanog biti i prinos kukuruza, potvrđuju to za N1 predstavnici poljoprivrednika u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da još nema zvaničnih podataka, ali da je sasvim sigurno da će prinosi biti daleko manji od planiranog ukoliko se zadrži ovakva suša.

Agronom Snježana Kopačević detaljnije opisuje situaciju u Posavini.

“Pšenica se skida, žetva je pri kraju. Ovih nekoliko zadnjih dana je bilo vrelo, pa je to prilično koštalo prinosa, a bilo bi bolje da nije bilo ovog toplotnog vala. Kukuruz cvate, trebat će mu kiše, a nje nema”, kaže Kopačević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac ističe da svakodnevno obilazi teren, da je vidno sušenje kukuruza, da je pšenica izgorjela, kao i trava što će direktno uticati na stočni fond.

“Za potrošače to neće ništa značiti , jer je BiH orjentisana na uvozni lobi, tako da će situacija biti – ko ima taj će i kupiti. Da država ima sluha, sada bi intervenisali. Kada ove godine seljak padne, dogodine neće imati ko da radi”, naglasio je Usorac.

Podsjećamo početkom ovog mjeseca je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao da će Vlada izdvojiti dodatnih 7.430.000 KM za podršku mljekarskom sektoru. Uz navedena sredstva iz Kompenzacionog fonda mljekarima će u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija koje su redovno isplaćivane.

U ranijem odgovoru za N1 iz Vlade Federacije BiH su naglasili da u cilju pomoći i stimulacije domaće proizvodnje, ovogodišnji poticaji za poljoprivredu iznose rekordnih 106 miliona KM i uvećani su za 19 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, no sve to je, tvrdi Usorac malo i nedovoljno.

“Oni se hvale, a ništa ne rade, daju neku crkavicu i time zamažu samo oči, ali objektivno nisu ništa uradili. Na godinu će vidjeti ko će sijati pšenicu, a ko ne, ali naši političari neće propasti, to je sigurno”, ljutito je poručio Usorac.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE