Susjedstvu prijeti nestašica jaja, stručnjak otkrio što stoji iza ove najave. Šta čeka BiH?

jaja frizider
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog velikog poskupljenja stočne hrane i energenata, poskupjela su i jaja, i to za čak 50 posto, javlja HRT.

Jaja bi u narednom periodu mogla biti još skuplja, a zbog povećane potrošnje, ali i gašenja nekih farmi, moglo bi biti i nestašice.

Na najboljoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj u slobodnom uzgoju se na godinu proizvede i do 3 miliona jaja.

“Ventilacija radi 24 sata, mikroklimu moramo održavati na zadovoljavajućem nivou da ne bi zbog djelovanja amonijaka i ostalih negativnih agenasa došlo do narušavanja njihovog zdravlja”, kaže dr. vet. Ivica Baričević.

Hrana za perad u godinu i pol poskupjela je više od 80 posto, pa su u skladu tome porasle i cijene jaja.

S velikim se povećanjem troškova proizvodnje teško nose i mali proizvođači.

“Ja bih volio da se vrati sve na staro, ali pošto je hrana otišla gore morat će i jaja ići gore. Već su krenula. Znači u trgovačkim centrima već su vam jaja bar duplo skuplja nego što su bila prije”, rekao je Damir Sovar.

Proizvođači jaja u Bosni i Hercegovini jpš se nisu oglasili. Nedavno, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine, nije se složio s tvrdnjama predstavnika iz Republike Srpske da trebaju poskupjeti brašno, milijeko i pekarski proizvodi.

GODISNJICA
MARKETING