Šut za 072info: Uslov za penzionisanje nije uslov za razrješenje dužnosti komesara


Ministar MUP-a ZDK Dario Pekić dostavio je 30. aprila obavijest Semiru Šutu, komesaru Uprave policije MUP-a ZDK, o penzionisanju, ranije je objavio 072info.

Kako se navodi u obavijesti, komesaru Šutu sa 16. junom 2021. prestaje radni odnos zbog ispunjenih uslova za penzionisanje. Međutim, uprkos ambicijama da se komesar penzioniše, prema trenutnom važećem zakonu Šut ostaje komesar sve do isteka mandata, odnosno maja naredne godine. 

Tragom ovih informacija kontaktirali smo komesara Šuta, koji je za 072info potvrdio da prema važećem zakonu ostaje na mjestu komesara još godinu dana. 

-Nisam penzionisan. Trebam dobiti rješenje.

Čekat ću da vidim dalji stav Vlade i ministarstva, do tada neću ništa komentarisati – kaže komesar Šut za 072info.

Napominje i to da je obaviješten o nečemu sto se već znalo.  

-Zakon propisuje tako da iako ispunjavam starosne uslove za penziju, ostajem na mjestu komesara do isteka mandata. Dakle, uslov za penzionisanje nije uslov za razrješenje dužnosti komesara – pojašnjava komesar Šut. 

Hoće li doći do ranije smjene komesara pokazati će vrijeme, međutim, neupitno je kako je Uprava policije MUP-a ZDK imala sposobnog i komesara profesionalca koji je bio primjer i oličenje dobrog rada u cijeloj BiH.

Prethodni članakPoljoprivrednici gube strpljenje: Ako se ne uvedu zaštitne mjere, slijede protesti, blokada granica…
Sljedeći članakOva plata bi zaustavila odlazak radnika iz BiH!