Šutio o rumunskim transporterima: Zašto je Dodik zabrinut zbog dolaska britanskih vojnika u BiH?

a018fe70c4e5ec20835ad2da0e05c761
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije pokazao veliku zabrinutost niti se oglašavao kada su rumunski transporteri MOWAG Piranha došli kao simboličan vid povećanja kapaciteta operacije Althea u okviru EUFOR snaga za stabilizaciju mira u Bosni i Hercegovini. 

– To je dogovoreno na najvišim nivoima zemalja članica EU-a i radi se zaista o malom broju vojnika i vozila. Ali tu je u suštini bitnija poruka svima koji imaju namjeru da narušavaju mir i stabilnost BiH. No, kada je Velika Britanija najavila ponovno uspostavljanje svog vojnog prisustva u okviru operacije Althea, Dodik odmah reaguje jer tu nema naklonjenih partnera i ne može sa svoje strane uz te iste partnere utjecati na ukupne procese donošenja odluka u političkom i vojnom smislu.

Radikalni prevrat u britanskoj općoj politici prema Bosni i Hercegovini u odnosu na bezrezervnu, ali prešutnu podršku Miloševićevoj ratnoj mašini tokom 90-ih, posebno od generala Michaela Rosea, uvjetovan je ponašanjem Rusije koja kao svog favorita u implementaciji i širenju vlastitog utjecaja na Zapadnom Balkanu vidi u liku i djelu Milorada Dodika. Još ako se zna da Velika Britanija više nije dio EU-a i ne robuje glomaznom briselskom birokratskim aparatu u procesu donošenja ključnih odluka u vanjskoj politici, onda je jasno zašto tu najavu uspostave vojnog prisustva Dodik općenito dovodi u pitanje kao nepotrebnu i nelegitimnu – pojašnjava za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

ČITAJ JOŠ:  GRAĐANE NEĆE IMATI KO LIJEČITI? Sa KCUS-a se nastavlja odlazak doktora – dr. Adnan Zećo napustio ovu instituciju

EUFOR je dobio mandat za misiju u BiH, u julu 2004. godine Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1551 i u okviru ove operacije učestvuje 14 zemalja, među kojima je do 4. marta prošle godine bila i Velika Britanija kada su posljednji britanski vojnici napustili misiju EUFOR-a u BiH.

– Stoga je njihov povratak pokazatelj nivoa štetnosti politike koju vodi antibosanska trilaterala Moskva, Beograd i Banja Luka koja svojim planskim aktivnostima ciljano destabilizira BiH i kompletnu regiju kako bi se NATO bavio vlastitom pozadinom dok se sprema opća ruska vojna invazija na Ukrajinu. Pošto je jedna od strateških uloga oružanih snaga Velike Britanije i prevencija konflikta, ovaj potez pokazuje da je jedna od ključnih zemalja Evrope odlučila da djeluje unilateralno kako bi preduprijedila dalju destabilizaciju i smanjila mogućnost za izbijanje eventualnog konflikta u BiH – zaključuje Ahatović.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Dodik je rekao da niko od legitimnih predstavnika mirovne misije u BiH nije govorio o potrebi proširivanja misije, niti o ugrožavanju stabilnosti u BiH, te da ne vidi razlog zbog čega bi Britanci ovdje došli.

– Zato je legitimno, ali i logično da sumnjam u namjere Britanaca koji su izašli sa ovom inicijativom, i to baš u izbornoj godini – istakao je Dodik.

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan sir Stuart Peach u decembru prošle godine posjetio je BiH gdje je razgovarao i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

ČITAJ JOŠ:  Pandemija politike: Ko i kako vodi bh. borbu protiv koronavirusa

Stuart Peach je, između ostalog, bio načelnik Sjedišta odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, a prošle godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika Vojnog odbora NATO-a, što je funkcija na kojoj je bio od 2018. godine.

Dodiku nije odgovaralo ni to što je Velika Britanija imenovala Peacha za specijalnog izaslanika.

– Ne mislim da je BiH potreban izaslanik. Potreba nam je unutrašnji dijalog i da nema nikakvih tabu tema. Da stavimo sve tačke na dnevni red i da postignemo politički dogovor – rekao je Dodik nakon susreta sa Peachom.

GODISNJICA
MARKETING