DBA6A11C 9FA7 45D7 9F07 049CE7155B6B
AUTOR: P.D.
DATUM: sij 12, 2022 @ 17:06
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Sutkinja Melisa Kovačević, koja je bila optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na Općinskom sudu u Zenici, pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđena je na tri godine i šest mjeseci zatvora, saznaje 072info.

Podsjetimo, koruptivna sutkinja Kovačević prvobitno je prošle godine, presudom sudije Senada Murtića na Općinskom sudu u Kaknju, nepravosnažno bila osuđena na mizernih godinu dana zatvora!

Zloupotreba položaja 

Inače, sutkinja Kovačević teretila se za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prema navodima iz optužnice, Kovačević je u toku juna 2018. godine iskoristila svoj službeni položaj, u namjeri pribavljanja koristi za sebe i druge, izdala naredbu za pretres porodične kuće koju koristi S.A., da bi ga potom obavijestila da će se raditi pretres.

– Za ovu uslugu od istog je tražila pozajmicu od 200 KM, te joj je on umjesto traženog iznosa za navedenu informaciju “oprostio” dug od 500 KM koji mu je prethodno dugovala – stoji u optužnici.

U januaru 2020. godine, po prethodnom dogovoru sa Ć.I. koji je postignut tako što je izašla pred njega na ulazu u zgradu suda prije ročišta, traživši da se poslije suđenja nađu “na kafi”.

-Našli su se u restoranu, kojom prilikom je od istog zahtijevala dar u vidu novca od 1.500 KM kao protuuslugu za pogodovanje u krivičnom postupku, tako što će mu izreći uvjetnu osudu, iako je dokazni postupak još bio u toku – navodi se u optužnici.

Zatim joj je on rekao da joj može dati 500 KM, što je ona prihvatila, pa su se zajedno uputili prema bankomatu sa kojeg je Ć.I. podigao novac i istoj predao iz ruke u ruku prilikom mimoilaženja.

I u februaru 2020. godine, kao sudija u krivičnom predmetu protiv K.M., zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nakon završenog pretresa donijela presudu kojom se isti oslobađa od optužbe, a kao protuuslugu zahtijevala dar od 300 KM.

Primila nagradu

U januaru 2020. godine, Kovačević je, također, primila nagradu a da zauzvrat stavi van snage zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom za B.M., za što je zahtijevala 1.000 eura na ime pozajmice.

Ubrzala postupka, vratila vozilo…

Sutkinja Kovačević uzela je i 1.000 eura kako bi ubrzala postupak i vratila povrat vozila, o čemu je prethodno razgovarala i sa Jaganjcem F., savjetnikom MUP-a ZDK.

U januaru 2020. godine je pogodovala i u krivičnom predmetu protiv G.A., tako što će mu izreći uvjetu osudu, za što je od istog zahtijevala i primila dar u vidu novčane pozajmice od 200 KM.

Uredno primala plaću

SUTKINJA Kovačević uhapšena je u martu 2020. godine, u akciji koju su provodile brojne agencije pod nadzorom Tužilaštva ZDK. Od tada do danas, piše 072info, uredno prima plaću kao da radi, a sada je na potezu Visoko sudsko tužilaćko vijeće koje bi trebalo da je razriješi dužnosti sudije. 

LIDER