Portal 072info

Sutra kreću prve hadžije iz BiH

Petu islamsku dužnost, hadž, ove će godine iz BiH obaviti 1.680 osoba. Na tavaf oko Kabe prva grupa budućih bh. hadžija uputit će se sutra sa Sarajevskog aerodroma.

Kako je rečeno iz Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, i ove, kao i prethodnih godina, među bh. hadžijama je veliki broj mladih bračnih parova, studenata i mladih ljudi.

– Polasci za Medinu planirani su za 29., 30., 31. juli i 1. avgust s Međunarodnog aerodroma Sarajevo – rečeno je iz Ureda.

Kako su saopćili lokalni saudijski mediji, do sada je u Saudijsku Arabiju stiglo 926.726 budućih hadžija. Od tog broja, više od 881.000 stiglo je avionima, a očekuju da će broj prijeći milion. Prošle godine više od 2,3 miliona muslimana posjetilo je Saudijsku Arabiju da bi obavili hadž.

Hodočastiti Meku i obaviti hadž bar jednom u životu dužan je svaki punoljetan musliman.

Obred hadža se obavlja svake godine u periodu od 8. do 12. zul-hidždžea, posljednjeg mjeseca lunarne godine. S obzirom na to da se na hodočašću u Meki svake godine skupljaju muslimani sa svih strana svijeta, hadž predstavlja jedan od najbrojnijih skupova na svijetu.

AVAZ

Podijelite članak
  • 89
    Shares