Sutra objavljivanje konkursa za popisivače i instruktore

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika (5)

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa zavodima za statistiku Republike Srpske i Federacije BiH, objaviće sutra javni poziv za prijavu kandidata za opštinske instruktore i popisivače na predstojećem popisu stanovništva.

Javnim pozivom popisne komisije opština/gradova pozivaju sve zainteresovane kandidate da se prijave za obavljanje poslova opštinskih instruktora i popisivača u provođenju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, saopšteno je danas iz Agencije za statistiku BiH. 

Zainteresovani građani mogu se prijavljivati od 11. do 31. jula, svakog radnog dana, od 10.00 do 15.00 časova, tako što će lično doći u prostorije popisnih komisija opština/gradova i popuniti prijavu. 

Javni poziv biće objavljen u medijima, na zvaničnim veb stranicama statističkih institucija u BiH, te oglasnim pločama i veb stranicama opština i gradova. 

Kandidate biraju popisne komisije lokalne samouprave, a kriterijumi za izbor popisivača i opštinskih/gradskih instruktora propisuju da kandidat treba da bude državljanin BiH, da ima najmanje 18 godina na dan kada aplicira, da se protiv njega ne vodi krivični postupak, da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje, te da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili opštine/grada. 

Iz Agencije poručuju da će prednost imati nezaposleni. 

Za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, biće angažovano 18.879 popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 odsto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata. 

Biće angažovano i 2.464 opštinskih instruktora, od koji će svaki biti nadležan za sedam do deset popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 odsto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja. 

Popisivači će po jednom popunjenom obrascu kao naknadu dobiti od 1,75 do 1,95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi /ruralno ili urbano/, a instruktori 70 KM po popisivaču, s tim da najniža zarada može biti 280 KM. 

Kandidati za popisivače i opštinske/gradske instruktore proći će obuku nakon koje će biti testirani. Popisna komisija lokalne samouprave zatim imenuje izabrane kandidate i one koji će im biti zamjena. 

Imenovani popisivači i instruktori potpisaće ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka.

Izvor: Cafe.ba / Srna