Sutra premijera predstave “Bajka u bajci” na zatvaranju Zeničkog proljeća

Koprodukcijska predstava za djecu i mlade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 22. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, XVI festivala bh. drame, Udruženja „Fani“ Sarajevo i 3. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2017., nastala po bajci Fuada Tabaka „Bajka u bajci“, u režiji Željka Miloševića, svoje prvo premijerno izvođenje će imati u okviru zatvaranja „Zeničkog proljeća“ u srijedu, 12. aprila u 18 sati.

         Tekst Fuada Tabaka pobjednik je književnog natječaja 2. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2016. Osvojivši prvu nagradu odlučeno je da ova bajka bude i uprizorena u okviru ovosezonskog repertoara Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica i u koprodukcijskoj saradnji sa Festivalom dječije umjetnosti Sarajevo.

         Na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Bajka u bajci“ prisustvovala je predstavnica Festivala dječije umjetnosti Sarajevo Naida Imamović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, reditelj Željko Milošević, autor Fuad Tabak i dio glumačkog ansambla predstave Anđela Ilić, Zlatan Školjić i Lamija Salihović.

         Direktor BNP-a Zenica je istakao radost zbog realizacije ovog projekta, te je naglasio sam značaj njegovanja i razvijanja bosanskohercegovačkog teksta i bh. autora, što je već davno postala prepoznatljiva programska odrednica ove pozorišne kuće.

         Predstavnica Festivala dječije umjetnosti Sararajevo izrazila je veliko zadovoljstvo povodom nastupajućih premijernih izvedbi, istaknuvši da je poslije zeničke premijere 05. maja u pripremi i sarajevska premijerna izvedba u Pozorištu mladih Sarajevo.

         Autor teksta Fuad Tabak se zahvalio produkciji na uprizorenju njegovog teksta, te pozvao publiku da pogleda predstavu, naglasivši da je ona  namijenjena prvenstveno za djecu, ali je edukativnog karaktera, te je pogodna i korisna i za ostale uzraste.

         Reditelj Željko Milošević je na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Bajka u bajci“ izjavio kako je odlučio prihvatiti rad na ovome tekstu iz razloga što je primijetio da u ovoj bajci nema kazne za njene likove nego se pruža šansa svakome da bude dobar i da pobijedi zlo.

         U predstavi igraju glumice i glumac iz ansambla BNP-a: Lana Zablocki-Džehverović, Anđela Ilić i Zlatan Školjić, te polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene: Lamija Salihović, Ahmed Jašarević, Ismar Spahić, Ana Kulier i Sara Mecan.

         Scenografiju potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i izradu lutaka Ena i Mensur Begičević. Izbor muzike bio je povjeren Igoru Kasapoviću, a scenski pokret i koreografija Snežani Vidović.