Portal 072info

BNP ZENICA: Sutra premijerna izvedba predstave ”Moja Fabrika”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom pretpremijerene, premijerne i repriznih izvedbi predstave “Moja Fabrika” nastale po tekstu Selvedina Avdića, danas je održana konferencija za medije u prostorijama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Tim povodom, prisutnim medijima predstavio se kompletan glumački sastav, te autorska ekipa, koja je radila na ovoj, kako kažu, zeničkoj priči.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ovo je peta premijerna izvedba BNP-a u ovoj sezoni. Po svom obimu i značaju možemo reći da je ovo sigurno najznačajniji prijekat Bosnaskog narodnog pozorišta. Književno djelo Selvedina Avdića imali smo namjeru kako ga scenski upozoriti. Zatim su pripreme krenule te nas je obradovala saradnja sa Selmom. U projekt smo htjeli uvezati djela Selvedina Avdića, ali smo ipak odlučili da se predstava radi na onovu knjige “Moja fabrika. Ovo je predstava koja na seobuhvatan način realizuje grad i Fabriku. Repertoarski nam je bitna predstava te nam je bitan domaći autor, a mnogo je važno imati domaćeg autora. Ovo je jedna velika i jaka ekipa, te u četvrtak očekujemo veliku posjetu. Imamo jedan veliki interes kolegica i kolega iz regiona. Iako smo imali velike planove sa većim i obimnijim podjelama mi ćemo većinu planova prebaciti u drugu sezonu, a ovu premijernu izvedbu ostavit ćemo u ovoj sezoni”, istakao je direktor BNP-a Hazim Begagić.

U ovoj predstavi učestvuju eminentna pozorišna imena, te je tako umjetnička direktorica Lajla Kaikčija podijelila lijepe i pozitivne impresije sa priprema za ovu predstavu: “Ovo je zaista velika ekipa. Izuzetno sam sretna da imamo domaćeg autora na reperotaru i bitno da održavamo domaće autore na repertoaru. Ono što je autor napisao u svojoj knjizi nas se itekako tiče i mislim da smo dobili sjajnu priču. Imamo priču na koju smo jako ponosni. Ovakve predstave su našem gradu, BNP-u, turistima iznimno potrebne. Sretna sam zbog ove predstave”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Svoj doprinos realizaciji predstave “Moja Fabrika” dala je i dramaturginja Emina Omerović, koja je istakla da je izuzetno ponosna što je po drugi put u BNP-u, te što sarađuje sa ovom ekipom: “Pesretna sam što sam dio ove priče. Nadam se da će publika osjetiti našu euforiju tokom procesa kao i u realizaciji same predstave”, istakla je Omerović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Zahvaljujem se BNP-u što sam dobio priliku da učestvujem u ovakvom procesu. Ona je zasnovana na fragmentima knjige “Moja Fabrika”. Ovdje se radi o kolektivnom radu dobro usklađenom energijom. Mislim da će publika uživati, te da će shvatiti suštinu ove predstave”, dodao je autor Avdić.

Selma Spahić je izjavila: “Ja sam imala potrebu da napravimo neku priču o radnicima i radnicama Zenice. Ovo je izuzetno dobra knjiga. Selvedin ima dosta i oštar kritički stav. Ja sam odrasla u ovom gradu, a kada sam odselila osjetila sam koliko je ovo radnički grad. Meni nigdje nije bilo ljepše raditi nego ovdje. Meni je bilo fenomenalno zbog toga što su svi posvećeni poslu, profesionalni, dragi, tako da se sve uistinu poklopilo”, istakla je režiserka predstave Selma Spahić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na konferenciji za medije obratili su se i glumci koji su dio predstave “Moja Fabrika”, te istakli da se radi o izuzetno ozbiljnom i dobrom projektu, o projektu koji će nas vratiti u neka druga vremena, te dati opomenu za naredna.

Večeras sa početkom u 19. 30 sati, odigrat će se pretpremijerna izvedba pozorišne predstave “Moja Fabrika”, koja se igra samo za penzionere nekadašnjeg Rudarsko-metalurškog kombinata Zenica/Željezare Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Absambl predstave i Bosansko narodno pozorište Zenica poklanjaju penzionerkama i penzionerima prvu javnu izvedbu predstave, koja govori o Fabrici, u kojoj je većina naših penzionerki i penzionera provela svoj radni vijek.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME