Sutra suđenje kriminalističkim tehničarima koji su uništili donji veš Davida Dragičevića

Screenshot 5 49
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” saopćili su danas da će se sutra održati ročište Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, kriminalističkim tehničarima PU Banja Luka, koje banjalučko tužilaštvo tereti za svjesno i namjerno bacanje u smeće donji veš Davida Dragičevića da bi prikrili tragove njegovog ubistva.

-Obavještavamo vas da će sutra, 21. aprila 2021. godine u 11 sati biti održan glavni pretres u predmetu protiv dvojice kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banja Luka Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka zbog sumnje da su počinili krivično djelo spriječavanje dokazivanja, odnosno zbog sumnje da su uništili donji veš Davida Dragičevića koji je mogao i trebao da posluži kao dokaz u istrazi – naveli su u saopćenju te su dodali da će se građani okupiti ispred banjalučkog suda tražeći pravdu.

Također, nedavno je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu o zataškavanju ubistva mladog Banjalučanina.

Podsjećamo da se Marijanac i Bošnjak terete za sprečavanje dokazivanja, za koje im prijeti kazna do tri godine zatvora.

Nezakonitosti na obdukciji

Tužilaštvo navode temelji na činjenici da su sive bokserice tokom obdukcije skinute s Davidovog tijela, prevezene u prostoriju za sušenje PU Banja Luka, odakle su nestale.

Pojašnjava se da je donji veš jedini predmet koji optuženi nisu popisali u svom kriminalističko-tehničkom izvještaju niti pojedinačno fotografirali poput ostalih tragova.

U dokumentu se navodi da je obdukcija rađena 25. marta 2018. u prisustvu, između ostalih, optuženih i krim-inspektora Siniše Kojdića. On je svjedok u ovom postupku i jedini koji je u službenoj zabilješci ostavio pisani trag o boksericama.

U navodima optužnice vidljivo je da su bokserice nestale nakon što su odnesene na sušenje u PU Banja Luka, a u MUP-u RS su za to saznali 22. maja 2018. godine.

Akteri su tokom istrage različito opisivali kako su bokserice nestale. Kojdić je svjedočio da je za to saznao od načelnika KTC-a Radenka Novkovića. Pozvao je Bošnjaka i pitao zna li gdje su bokserice. Uslijedio je odgovor ”da su ih on i Marijanac bacili”, i to nakon što su Kojdića pitali šta će s njima, a on im navodno rekao: ”J…. gaće, zna se da je čovjek imao gaće.” Kojdić se ne sjeća šta je pričao s optuženima u prostoriji za sušenje, ali je uvjeren da im nije rekao da bace bilo koji predmet.

Iznoseći svoju odbranu, Marijanac je tužiocima rekao da su Bošnjak i on odjevne predmete donijeli u PU Banja Luka. Tvrdi da je Bošnjak predmete vadio iz vreće, a potom je došao Kojdić, koji ih je popisao. Potvrdio je da je bilo rasprave oko bokserica i sjeća se da je Kojdić rekao: ”J…. gaće.” Ne sjeća se je li im rekao da ih bace, ali negira da je on to učinio, navodeći da ne zna ko ih je bacio.

U izjavi tužiocima Bošnjak je potvrdio da je učestvovao u pakovanju dokaza, navodeći da ih je Marijanac fotografirao, a da ih je on lično popisivao i opisivao. Pozvali su ga dođe i kada su bokserice došle na red, Bošnjak tvrdi da je prokomentirao “da su ostale gaće i da ih samo još treba opisati”, a da je Kojdić ponovio da se zna da je imao donji veš.

Ušli u raspravu
Optuženi Bošnjak tvrdi da su se Marijanac i on “umalo pobunili” te da je Marijanac s Kojdićem ušao u raspravu, ali se ne sjeća šta su govorili. Spisak predmeta su sravnili tako što ga je Kojdić čitao, a Bošnjak pokazivao na predmete na štriku i podu. I Bošnjak je negirao da je bokserice bacio u otpad. Međutim, u izjavi koju je kao svjedok ranije dao policiji, Bošnjak je naveo da su tokom čišćenja bokserice ostale u vreći ili na vreći i “da su ih on i Marijanac bacili u smeće”.