Portal 072info

Sutra u Zenici prezentacija protokola i puštanje u rad prve linije za pomoć žrtvama ratnog silovanja

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC), Medica Zenica, Britanska ambasada u Sarajevo i BIRN organiziraju za sutra u Zenici prezentaciju Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu te puštanje u rad prve linije za pomoć i podršku preživjelim žrtvama ratnog silovanja i seksualnog nasilja.

Događaj koji će otvoriti Edward Ferguson, britanski ambasador u BiH, s gradonačelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem, okupit će predstavnike javnih ustanova iz regije, međunarodnih i organizacija civilnog društva, kao i akademske zajednice, a cilj je podizanje svijesti javnosti o ovom važnom pitanju.

Nakon prezentacije Protokola, Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica i dobitnica ovogodišnje nagrade Woman of the World koju na svjetskom nivou dodjeljuje organizacija Women for Women International, predstavit će i otvoriti liniju za pomoć preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

Prezentaciju će pratiti prikazivanje filma „Nečujni krik”, urađenog u produkciji BIRN-a, kao i panel diskusija s preživjelima i predstavnicima organizacija koje se bave pitanjem seksualnog nasilja u konfliktu.

Fena

Podijelite članak