SUŽAVA SE OBLAST POTRAGE: Konačno uspjeli locirati malezijski avion?

Podijelite vijest

potraga za avionom

Šef australskog tima koji je predvodi međunarodnu potragu za letom MH370 Toni Abot, kaže i da je “oblast potrage značajno sužena”.

“Boing 777-200” poletio je iz glavnog grada Malezije, Kuala Lumpura, ka Pekingu 8. marta, sa 227 putnika i 12 članova posade, a 24. marta malezijska aviokompanija saopštila je da nema preživjelih, podsjeća B92.

Australski brod je u četiri navrata pokupio signale kakve šalje crna kutija, kažu zvaničnici . Međutim, peti signal koji je registrovan u četvrtak, najvjerovatnije je povezan sa letom MH370.

BBC navodi da je do 14 aviona i 13 brodova bilo uključeno u najnovijoj potrazi, istražujući oblast od 57.923 kvadratna kilometra, približno 2.300 kilometara sjeverozapadno od Perta.

Britanska mreža podsjeća da akumulatori u “crnim kutijama” traju približno mjesec dana.

Prvi put takve signale registrovali su u Indijskom okeanu približno 2.200 kilometara od zapadne obale Australije krajem prošle sedmice kineski patrolni brod “Hajsjun 01” (Haixun 01) i brod australijske mornarice “Okeanski štit“”.

Na osnovu satelitskih podataka, zvaničnici vjeruju da se avion srušio u južnom dijelu Indijskog okeana, daleko od planirane rute.

depo.ba