Suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH: Da li je 1. januar 2015. realan rok?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Među tridesetak akata povučenih iz parlamentarne procedure koje je uputio prošli saziv Vlade FBiH, a nisu razmatrani niti u jednom od domova Parlamenta Federacije BiH, povučene su i izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala. Izmjene se odnose na pomjeranje roka početka primjene zakona na 1. januar 2016. godine. No, sudeći prema reakcijama iz pravosuđa, sredstva predviđena ovogodišnjim budžetom za uspostavu novih odjela pri Tužilaštvu FBiH i Vrhovnom sudu FBiH su nedostatna, a problem predstavlja i prostor za smještaj tih odjela.

O ovim problemima nedavno su razgovarali predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) sa čelnim ljudima Tužilaštva i Vrhovnog suda, koji su kazali da su problemi nepostojanje prostornih kapaciteta za smještaj posebnih odjela pri Vrhovnom sudu i Federalnom tužilaštvu, a da nisu osigurana ni sredstva za materijalno-tehničku opremu, odnosno računarsku, softversku i tehničku infrastrukturu.

– Sredstva odobrena budžetom su znatno manja od našeg budžetskog zahtjeva. Radi se o 361.000 KM, a kasnije je urađena procjena potrebnih sredstava i za priključenje na pravosudni informacioni sistem. U naš budžetski zahtjev nije uvedena ta cifra i za taj priključak nam treba oko 136.000 KM kad je u pitanju samo federalno Tužilaštvo. Kad se to sabere, radi se o skoro pola miliona KM koji nedostaju. Mi smo odmah po utvrđivanju nacrta budžeta za ovu godinu, kad smo vidjeli da su predviđena manja sredstva za tih 361.000 KM, uputili prigovor i on nije rješavan. Nova ministrica finansija je odgovorila u smislu da će prigovor biti rješavan u postupku prilikom izrade rebalansa. U međuvremenu ćemo nastojati ostvariti opet kontakte sa Ministarstvom finansija i vidjeti kako da se ta sredstva obezbijede, rekao je za Oslobođenje Zdravko Knežević, glavni federalni tužilac.

Oslobođenje