Sva djeca prije odlaska u školu ponedjeljkom će se morati testirati

HRVATSKA

0E0AB712 C9F0 4188 A1E7 697A8D260ABF
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Hrvatskoj je donesena odluka da će se sva djeca morati testirati na koronavirus prije odlaska na nastavu u škole. Testiranja bi se radila brzim antigenskim testovima, ponedjeljkom, kod kuće, a sve bi trebalo početi kroz desetak dana. Time se želi doskočiti problemu sve većeg broja učenika u samoizolaciji.

Sve veći broj zaraženih izaziva probleme i u školama. Sve je veći broj razreda koji završavaju u izolaciji, a online nastavom niko nije zadovoljan. Odluke o samoizolacijama donose se doslovno od razreda do razreda, zbog čega su neka djeca u samoizolacijama bila i više puta, a nisu bila bolesna. Kao alternativa predlaže se testiranje djece svake sedmice brzim antigenskim testovima kako ne bi morala u samoizolaciju.

O tome je u utorak govorio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Na sreću u nesreći, vidimo da zdravstveni sistem funkcioniše. Želeći imati što više djece u učionicama, smatram da ovakvo rješenje gdje bi bilo testiranja, bi bilo primjereno”, poručio je Plenković.

Slično govore i u Ministarstvu, gdje su neslužbeno potvrdili i kako se razgovara o modelima i mogućnostima primjene testiranja. Cilj je ukinuti samoizolacije u potpunosti, na čemu se radi i u drugim evropskim zemljama poput Belgije. Sredstvo za to su, kažu, testiranja.

“Svima je u interesu da bude što je moguće prije da sa sva djeca iz samoizolacije vrate na nastavu u učionice. To je glavni cilj”, kažu iz Ministarstva, pišu 24sata.

Sa testiranjem djece moglo bi se krenuti kroz desetak dana pa bi tako samo oni učenici koji su zaraženi trebali u izolaciju, saznaje Nova TV.

Škole sada treba opremiti testovima, a u Hrvatskoj je u izolaciji trenutno oko 30.000 učenika. U C modelu, potpunoj online nastavi je 255 osnovnih i srednjih škola, najviše u Osječko-baranjskoj županiji.

“Da se ti testovi podjele učenicima, njihovim roditeljima. Da se naprimjer ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu”, pojasnio je šef Kriznog štaba Hrvatske Davor Božinović.

A prema novim pravilima u samoizolaciju ne moraju vakcinisana djeca, kao ni ona koja su preboljela COVID-19 i primili jednu dozu vakcine, bez obzira na to kada su se vakcinisala. U Hrvatskoj je trenutno vakcinisano više od 60.000 djece.