Portal 072info

Svaka boljka ima svoj čaj: Saznajte šta liječe kopriva, lavanda, kamilica, đumbir…

Većini je prva rekacija, kada ih nešto zaboli, da legnu, utople se i skuhaju čaj. Ovaj napitak je univerzalni lijek za mnoge zdravstvene probleme, ali postoji razlika između čajeva i nije baš u potpunosti svejedno koju vrstu ćete piti za određene probleme.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći:

Alergije
Kako biste ublažili simptome alergije, poput zapušenja nosa i sinusa, kihanja i svraba očiju, pijte čaj od koprive. Istraživanja su pokazala kako kopriva veoma efikasno ublažava simptome sezonskih alergija koje su još uvijek na vrhuncu sezone.

Anksioznost i depresija
Lavanda dokazano posjeduje sedativna svojstva i mnoga istraživanja su pokazala kako ona popravlja raspoloženje i smiruje. Istraživanje, tokom kojeg su naučnici poredili utjecaj lavande i antidepresiva, otkrilo je kako je lavanda čak malo efikasnija od lijekova, a učesnici su do ovih rezultata došli jer su pili dvije šolje čaja od lavande dnevno.

Kašalj i virusi
Ako patite od upornog kašlja ili se borite sa virusima, onda bi svakako trebali piti čajeve, i to one koje u sebi sadrže majčinu dušicu. Ova biljka ima antivirusna svojstva i jedan je od najboljih prirodnih lijekova za kašalj.

Migrene i glavobolje
Čaj od hrizanteme je veoma efikasan kada su u pitanju migrene ili glavobolje. Kad popijete ovaj čaj vjerovatno nećete osjetiti trenutno poboljšanje, ali ako ga budete pili svaki dan najmanje mjesec, primijetit ćete kako se broj migrena smanjio.

Bol u zglobovima i mišićima
Ako imate problema s bolovima u mišićima i zglobovima onda bi bilo dobro piti čaj od korijena đumbira. Đumbir je veoma zdrava biljka, a između ostalog sadrži komponentu poznatu kao gingerol, koja dokazano ublažava bolove u mišićima. Čaj pripremite tako da korijen đumbira očistite i nasjeckate, pa kuhate u vodi oko 45 minuta, procijedite i pijete.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box