SVAKA ČAST: Odrekli se maturskih toaleta kako bi pomogli bolesnoj djeci

Podijelite vijest

Gimnazijalci Sjeverne Kosovske Mitrovice odrekli se maturske toalete za 27. maj kako bi pomogli bolesnoj djeci; umjesto skupih haljina i odjela, nosiće majice sa natpisom “Bez 5 minuta glamura, ne propada matura,” a novac koji sakupljaju, poslat će u humanitarne svrhe, piše portal KoSSev.info.

Za tačno dvije nedjelje još jedna generacija đaka gimnazije u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici završit će svoje četvorogodišnje školovanje. Matura ove generacije će, međutim, biti drugačija od dosadašnjih, jer su dva od tri odeljenja završne godine ove škole odlučila da umjesto trošenja novca na sve skuplju matursku toaletu, taj novac pošalju za liječenje bolesne djece, navodi KoSSev.info na svom portalu.

Maturanti će, umesto haljina i odijela, za svoje matursko veče nositi majice sa natpisom “Bez 5 minuta glamura ne propada matura,” i u njima, u najvažnijoj noći svog tinejdžerskog školskog doba – plesati igre svog života.

Pirotski maturanti novac za haljine i odijela poklanjaju ugroženim sugrađanima za operacije i lijekove

Iako u ovoj akciji ne učestvuju svi maturanti, mladići i djevojke koji će nositi obične majice na glamuroznoj zabavi i sakupljati novac u humanitarne svrhe, ne zamjeraju svojim vršnjacima koji će blistati u svili, satenu i čipki, jer znaju koliko je ovaj dan važan za svakog maturanta.

„Nas je gotovo 60 maturanata i svi imamo različite stavove i razmišljanja. Zato razumijem da ne možemo da se usaglasimo da svi isto postupimo. Ipak, ponosna sam na svoju generaciju koja je odlučila da ima drugačiju maturu. Plan je da se ‘odreknemo’ maturskih haljina i odijela, te da taj novac, koji bismo potrošili za sve te preskupe stvari, a koje ćemo obući samo jednom – doniramo i tako pomognemo nekom kome je ta pomoć potrebna“, rekla je za KoSSev jedna od učenica iz grupice djevojaka, koja je insistirala da za sada ne objavljujemo ni jedno ime.

Oni, kako kažu, ne žele da se iko izdvoji, zato što ovo nije akcija koju organizuju da bi bila medijski propraćena, već se radi o njihovoj privatnoj odluci.

„To je bila samo naša odluka, zajednička“, kažu djevojke, ne želeći ni da otkriju ko je inicirao akciju.

Ovi samosvijesni srednjoškolci još uvijek ne znaju kome će tačno dati sakupljeni novac, ali znaju za dva slučaja bolesne dece kojima je za liječenje potrebna finansijska pomoć. Nadaju se da će njihov gest podstaknuti i ostale njihove vršnjake, ali i sugrađane, da se uključe u humanitarne akcije.

„Danas mi, a sutra neko drugi – danas ćemo mi pokrenuti akciju, a sutra će se neko drugi priključiti, ili sam pokrenuti nešto slično“, kažu gimnazijalke Sjeverne Kosovske Mitrovice.

KoSSev.info