SVAKA ČAST: Zenički komorati poste uprkos teškim uvjetima rada

portal hd00 01 01 10still1376 1619543523
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Muslimani širom svijeta u različitim okolnostima poste mjesec ramazan. Iznimka nisu ni rudari, koji na nekoliko stotina metara počinju i završavaju post koji traje preko 15 sati svakog dana.

Na dubini od 410 metara rudari Stare jame zeničkog rudnika svakodnevno borave u mraku, prašini i vrućini. Hljeb sa sedam kora zarađuju i u vrijeme ramazana kada najveći broj njih, uprkos teškim uslovima, posti. Među njima je i Esad Komarac, kojem je ovo 11. ramazan u rudniku.

– Jest malo teže u jami, traži se voda, prašina je i dubina, ali opet, hvala Bogu, dobro je – priča Esad.

Iftarska trpeza im je, kao i život, skromna.

– Supruga je pripremila iftar, ruke joj se pozlatile. Normalno da ću podijeliti s kolegama. Spremila je jednu sirnicu, oblatna, sok – kaže Vejsil Doglod.

– Žena mi je pripremila krompirušu, burek i oblatnu, kompot i sok. Dijelim uvijek s kolegama kad imam viška. Ponesem od kuće da mogu podijeliti – dodaje Esad.

Proizvodni proces u vrijeme ramazana ne trpi. Komorati nepostači zalažu se za kolege u ovom mjesecu kada se naročito vidi rudarska sloga. Svaki iftar nosi novu radost.

– Ne može biti ljepše. Saberemo se i tu postimo. Elhamdulillah. Još se više raduješ kada izađeš – ističe Mevludin Fazlić.

– Kad je vrijeme iftara ili sehura stavi se pauza da ljudi jedu, da uzmu da jedu i piju ko šta pojest. To se pojede i zaposti se ili iftari i poslije toga se nastavi sa radom – objašnjava Mirsad Suljić.

Tragajući za crnim zlatom svakog dana rizikuju svoje živote. U vrijeme posta od Boga traže zaštitu za sebe i ukućane, ali i bolja vremena za svoje komorate.