Portal 072info

Svaka četvrta osoba u Americi ne zna da Zemlja kruži oko Sunca

zemljaNedavno istraživanje je pokazalo da, iako su jedna od najnaprednijih nacija na polju nauke, mnogi Amerikanci ne znaju najosnovnije činjenice o prirodi.

Anketa koju je sprovela Nacionalna fondacija za nauku, a koja je obuhvatila više od 2.200 ljudi, otkrila je da čak svaki četvrti stanovnik SAD ne zna opšte poznatu stvar: da Zemlja kruži oko Sunca.

Ispitanicima je postavljeno deset pitanja iz oblasti fizičkih i bioloških nauka, a u prosjeku su tačno odgovorili na njih 6,5, što je jedva prelazna ocjena.

Svega 74 posto ispitanika znalo je da Zemlja kruži oko Sunca, a manje od polovine da je čovjek evoluirao od ranih vrsta životinja.

Rezultati ankete, koja se sprovodi svake druge godine, naćiće se u izvještaju koji će fondacija podnijeti američkom predsjedniku Baracku Obami i Kongresu.

Svaki treći ispitanik je rekao da bi vlada trebalo više da ulaže u nauku, a blizu 90 odsto njih je izjavilo da su prednosti naučih istraživanja veće od opasnosti koja ona mogu da izazovu. Približno isti broj je naveo da se interesuje za nova otkrića u medicini.

Podijelite članak