Portal 072info

Svaka deseta zgrada u Zenici ima ispravne sve protivpožarne sisteme

Foto: Ilustracija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gotovo 90 odsto od 300 zgrada u Zenici kojima upravlja preduzeće A Eling”, najveći upravitelj na području našeg grada sa 10 hiljada stambenih jedinica, nema adekvatno riješenu protivpožarnu zaštitu.

Ako se uzme u obzir da je isto ili slično stanje i sa zgradama koje održavaju i drugi upravitelji u Zenici, Izgradnja inžinjering i Stambeni servis, te da petina zgrada u Zenici uopće nema zaključene ugovore o održavanju sa certificiranim upraviteljima, iako su to po zakonu obavezni učiniti, može se zaključiti da je situacija sa protupožarnom zaštitom u zgradama alarmantna!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ukupna situacija stambenog fonda u Zenici što se tiče hidrantske mreže i protivpožarnih aparata, ona je katastrofalna. Najmanje 50 odsto stambenog fonda uopće nema vode u hidrantskoj mreži. Oko 30 odsto ima vodu, ali mlaznice i ventili nisu ispravni. Kad su PP aparati u pitanju 80 odsto zgrada ih nema. Samo deset odsto zgrada u Zenici ima kompletno riješenu i protivpožarnu zaštitu, hidrantsku mrežu i pp aparate”, ističe Esad Nadžak, rukovodilac Sektora zaštite na radu i zaštite od požara u firmi AEling.

Prioriteti stanara 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Najveći problem je što nabavku hidranata i pp aparata stanari ne vide kao prioritet, nego bacanje para. Mi znamo zgrade koje imaju dovoljno sredstava na računu, ali ne žele nabaviti sisteme protivpožarne zaštite “, kaže Muhamed Tufekčić, direktor firme AEling Zenica.

“Zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada kojeg je usvojila Skupština ZDK propisuje da upravitelj obavezan da se brine i stara o zaštiti ljudi i imovine, a problematika hidrantskih postrojenja spada u instalacije zgrada odnosno zajedničke dijelove zgrada. U praksi, mi smo pismenim obavijestima upozoravali predstavnike etažnih vlasnika zgrada da im hidrantska postrojenja nisu ispravna i da nemaju protupožarne aparate. U 80 odsto slučajeva oni su se oglušili na te naše obavijesti”, kaže Mahir Hinović, rukovodilac Pravne službe Aelinga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

(kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Naše riječi)

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija