Svaka peta žena nosi gaćice više dana, a to povećava rizik od opasnih infekcija

Screenshot 8 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svaka peta žena danima ne mijenja gaćice, pokazalo je istraživanje koje je među više od hiljadu žena provela platforma za njegu kože The Derm Review. Čak 21 posto žena donje rublje nosi “nekoliko dana”, dok jedna od deset žena gaćice neće promijeniti tri ili više dana. 

To znači da je ta prljava navika daleko češća nego što možete zamisliti, a idealno je okruženje za rast gadnih klica.

Više od polovice ispitanica, njih 55 posto, nosi iste gaćice u kojima su provele dan i u krevet. To uglavnom rade žene starije od 55 godina. Gotovo četvrtina, odnosno 24 posto žena, izjavila je da nakon vježbanja ne mijenjaju donje rublje. To su uglavnom žene mlađe od 25 godina.

Grudnjake, s druge strane, obično peru nakon dva do tri nošenja. Međutim, istraživanjem je otkriveno da je svaka treća žena (33 posto) nosila grudnjak duže od preporučenog, a najviše žena koje to čine su u skupini od 35 do 44 godine.

Iako ne postoji pisano pravilo o higijenskim navikama, stručnjaci preporučuju da se donje rublje mijenja svaki dan, a noću skida.

“Shvaćam da je možda privlačno smanjiti količinu prljavog veša noseći ga nekoliko dana, ali to može povećati rizik od gljivične infekcije, vaginitisa i bakterijske vaginoze. Zdravstveni rizici od infekcije, iritacije i abnormalnog iscjetka mogli bi vas natjerati da dvaput razmislite prije nego što odlučite u istom donjem rublju provesti nekoliko dana”, komentarisala je rezultate istraživanja Elle Macleman, biokemičarka za njegu kože.

Problem za one koji se ne presvlače nakon treninga, također je velik.

“Oni mogu osjetiti značajno povećanje tjelesnog mirisa i poremetiti vaginalni mikrobiom”, dodala je Macleman.

Gljivična infekcija uzrokuje svrbež, a ponekad i bolan osip oko vulve. To je moguće izbjeći ako nosite pamučno donje rublje i noću spavate u širokoj odjeći, jer bakterije rastu u toplim i vlažnim uslovima.

Bakterijska vaginoza je infekcija koja uzrokuje snažan i neugodan miris koji podsjeća na ribu. Uzroci su loša higijena, ali i previše mirisnih sapuna ili kupki, koji mogu poremetiti bakterijsku ravnotežu u rodnici.

Prethodno istraživanje pokazalo je da sličan udio muškaraca ne mijenja gaćice svaki dan – njih 22 posto.

“Ako ne mijenjate donje rublje svaki dan, imat ćete nakupine bakterija, poput Escherichije coli, stafilokoka, streptokoka i mnogih drugih koje su savršeno normalne i korisne ako se drže na potrebnom nivou. Međutim, budući da uspijevaju u toplom i vlažnom okruženju, reproducirat će se nekontrolisano”, dodao je stručnjak za njegu kože dr. Nichola Cosgrove.

GODISNJICA
MARKETING