“Svaka žena pripadnica Armije RBiH dala je doprinos za slobodu koju danas uživamo. Svi treba da radimo na tome da se nikad ne ponovi ono što smo prošli “

O značajnoj ulozi žena u novijoj historiji Bosne i Hercegovine svjedoči podatak da je čak 5.360 borkinja bilo u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armije RBiH). Među njima je i naša današnja sagovornica, Hedina Kljuno Husejnović, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom sa Hedinom smo razgovarali o značajnom doprinosu žena u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata,1992-1995. godine, ali i tome koliko se njihov angažman vrednuje danas. 

“Vi ste sa 20 godina puni snage i volje za životom, ništa vam ne preostaje nego da izađete i borite se za slobodu, pravdu i bolje sutra svih vas”, navela je Hedina u razgovoru za Source.ba. 

“Bilo je dana kada ste mislili da jednostavno taj dan nećete preživjeti i da se nećete vratiti kući, jer pod kišom granata očekujete svakog trena da će vaš život biti prekinut”, prisjetila se Hedina za Source.ba. 

 “Pripadnice Armije Republike Bosne i Hercegovine bile su ravnopravne sa svojim kolegama, ja to mogu reći iz ličnog iskustva. Obavljale su zadatke od onih sa puškom u rukama na prvoj liniji, do onih pozadinskih zadataka u logistici, u kuhinji, gdje su bile u sanitetima, pripremale i šile uniforme za pripadnike Armije RBiH. Svaka žena koja je bila pripadnica Armije RBiH na neki način dala je doprinos za slobodu koju mi danas uživamo”, govori Hedina za Source.ba. 

Copy

Source.ba

Prethodni članakNe perite svoje automobile! Stiže veliki oblak saharske prašine
Sljedeći članakČlan grupe Helem Nejse prozvao SDA: Kakva je ova Bosna vukoj**ina, imaju li ovi SDA kriminalci i njihovi poltroni ijedno logično opravdanje