Svake godine novi učitelj, čija je odgovornost i kako to utiče na psihu djeteta

BG BRNABIC CEN BO SOT MMS20210426 150538006 00 02 39 03 Still005 550x360 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tema emisije Novi dan bila je problemi u osnovnom obrazovanju. U Kantonu Sarajevo djeca u pojedinim školama mijenjaju učitelje svake školske godine, ponekad i nakon samo jednog polugodišta, o čemu je za N1 govorila Anisa Šišić, majka djeteta koje pohađa četvrti razred a promijenilo je do sad pet učitelja.

Od septembra 2018. kada je moje dijete upisalo prvi razred, mijenjale su se učiteljice i dočekali smo i ovaj septembar bez informacije ko će biti učitelj, a rečeno nam je i da nijedna od ranijih učiteljica neće ponovo učiti našu djecu. Juče smo pisali ministarstvu zahtjev da se našoj djeci dodijeli učitelj na neodređeno vrijeme kako bi u kontinuitetu mogli imati bar naredne dvije godine zaredom istog učitelja. Dobili smo informaciju da je to doneseno u našu korist i da će od ponedjeljka imati novog učitelja koji je primljen na neodređeno u toj školi. Nije ovo problem samo mog djeteta, nego i brojnih drugih roditelja u našoj državi“, ispričala nam je Šišić.

Dodala je i da su se roditelji tog razreda u više navrata obraćali direktoru škole i dobijali isti odgovor, odnosno da je sve po zakonu, a da su iz ministarstva dobijali odgovor da se ugovori dobijaju na određeno.

Gošća Novog dana bila je i Nihada Čolić, pomoćnica ministrice u Sektoru za predškolski i osnovni odgoj i obrazovanje u KS, koja je kazala kako je o tim stvarima morao voditi računa menadžer, odnosno direktor škole.

ČITAJ JOŠ:  Historija Bosne ne počinje s banom Kulinom: Mitovi i greške u dokumentarcu državne televizije

“Odgovornost je na direktorima škole”

Ozbiljan menadžer, a to je direktor škole, moralo je o tome voditi računa. Ministarstvo za predškolski i osnovni odgoj i obrazovanje u KS dobija zahtjeve iz škola u okviru kadrovskih zahtjeva. U ovoj školskoj godini vrlo mali broj zahtjeva za konkurse je bio. Ministarstvo nije centralizirano, nadležnost za konkurse je na osobama koji vode škole“, komentarisala je Čolić.

Svaki direktor planira unaprijed pet godina i zna kadrovske potrebe. Ja sam pitala koleginicu direktoricu, upravo ove škole o kojoj razgovaramo, zašto u prvi razred planirala koleginicu koja ide u penziju za godinu dana. To je njena odluka i mi u to ne možemo ulaziti. Imaju zakonsku potrebu da analiziraju unaprijed pet godina i da dostave informacije o tome. Dakle, ovo je direktorova lična odgovornost. Ja sam lično reagirala i razgovarala sa direktoricom i pitala je prema kojem kriteriju koleginicu koja ide u penziju planira za prvi razred i zašto je to planirano. Nisam dobila adekvatan odgovor. Takav je plan i odgovornost je to školskog odbora“, naglasila je Čolić.

Dodala je i da postoje procesi u vezi sa takvim problemima i da oni kao ministarstvo imaju svog člana školskog odbora, kao i da pokušavaju reagovati na to, pomažu gdje mogu. Čolić je navela i da su roditelji poželjan partner školama i ministarstvu, ali i da roditelji treba da se bave odgojem a oni obrazovanjem.

ČITAJ JOŠ:  JEDNA OSOBA PREMINULA: U protekla 24 sata u BiH 428 novozaraženih koronom, najviše u...

“Roditelji djece u nezavidnom položaju”

Šišić je na to dodala kako to jeste jako stresno za roditelje i da su oni u nezavidnom položaju, odnosno da raspravljaju o ovim stvarima i da se bave pitanjima za koje ne primaju platu.

Ponovila je i da ovaj problem koji se tiče tog razreda nije usamljen, i da se takve stvari dešavaju u cijelom kantonu, ali i šire.

Koliko će neko biti motivisan da radi sa djecom, kada zna da će nakon godine dana opet proći konkursnu proceduru“, upitala je Šišić.

Pomoćnica ministrice u Sektoru za predškolski i osnovni odgoj i obrazovanje u KS ponovila je da je isključiva odgovornost u vezi sa ovim problemom na direktorima, kao i da je vrlo mali broj direktora ove godine zatražio potrebu za upošljavanjem učitelja na neodređeno vrijeme.

Kontaktirali smo i direktoricu ove škole koja odgovornost prebacuje na ministarstvo i kaže da ne može mnogo da uradi u vezi sa ovim problemom. Ona nije željela javno govoriti o ovome.

Kako ovakvi problemi utiču na psihološko stanje djeteta?

Šišić je navela kako niko nije bio zabrinut zbog psihološkog stanja djece zbog ovog problema. Kako ističe, roditelji su iz škole dobijali odgovor kako je ovo “stresno za roditelje a ne za djecu”. Ispričala je i da je njeno dijete ove godine zaplakalo nakon što joj je saopštila da će ponovo dobiti novu učiteljicu.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

U razgovor na N1 se uključila i psihologinja Nerminu Vehabović Rudež koja je govorila kako ovakvi problemi utiču na psihu djeteta.

Svako mora preuzeti dio odgovornosti. Jako je lijepo reći to je po zakonu, ali čini  mi se da su naši zakoni napisani formalno, nije uključena struka tako da sad imate samo posljedice toga. Neko ko se zapošljava na primjer na šest mjeseci, naravno da je zakonski, ali da li je to za djecu dobro? Naravno da nije. Ja imam djecu koja mi dolaze ne zato što su počela plakati nego zato što su počela pokazivati druga ponašanja. Na primjer agresiju ili se ne zanimaju više za školu, tikove i razne druge smetnje. Kada ukinite mogućnost da se radi o porodičnim stvarima, onda vidite da škola može biti odgovorna za pojavu takvih simptoma. Ovo prebacivanje odgovornosti je neefikasno. Mi zaboravljamo da škola nije samo obrazovna već odgojna ustanova koja je značajna odmah poslije roditeljskog doma. Ako tu dijete ne nauči, onda ide u svijet sa osjećajem jedne nesigurnosti, anksiznosti i nepovjerenja“, istakla je između ostalog Vehabović Rudež.

GODISNJICA
MARKETING