Portal 072info

Svake godine u BiH 44.000 osoba umre zbog zagađenja

Jedan od uslova za pridruživanje EU je i bolja briga o okolišu. Kada BiH dobije kandidatski status, onda pitanja zaštite životne sredine dobijaju drugu dimenziju.

U budućnosti bismo, preciznije i efikasnije, mogli mjeriti zagađenje u bh. gradovima, jer su postavljene dvije nove mjerne jedinice u Prijedoru i Goraždu, dok su ponovo stavljene u funkciju one na Ivan Sedlu i u Banjaluci.

Izvještaj Evropske agencije za okoliš pokazuje procjene, da se u BIH, svake godine, gubi 44 hiljade godina života, zbog prekomjernog zagađenja. A šta će biti na Trgovskoj gori?

Prizore ribara koji pecaju na rijeci Uni mogli bi postati prošlost. Trgovska Gora u Hrvatskoj, koja se nalazi svega nekoliko kilometara od opština u slivu rijeke Une, mjesto je na kome Hrvatska planira graditi odlagalište radioaktivnog otpada. Flora i fauna, zdravlje i život preko 200 hiljada građana Kostajnice, Novog Grada, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Bužima i Cazina bili bi ugroženi.

“Nezapamćeno je da jedna država, na granici sa nekom drugom, susjednom državom, tj. pogođenom državom, tik uz granicu odlaže tu vrstu otpada, ja mislim da to u svijetu ne postoji”, rekla je Srebrenka Golić, ministrica ekologije RS.

Narodna skupština RS je usvojila rezoluciju kojom se obavezuju vlasti na nivou države da diplomatskim kanalima spriječe izgradnju ovog odlagališta. Ista rezolucija priprema se i u Federaciji.

“Savjet ministara učestvuje aktivno i razmatra materijale nadležne državne agencije i u tom smisliu dat ćemo svoj doprinos, kao i kada je posrijedi Brod”, kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Resorna ministrica iz RS odbacila je pritužbe hrvatskih europarlamentaraca da Rafinerija u Brodu zagađuje susjedni Slavonski Brod, navodeći da je zagađenje od individualnih ložišta, jer rafinerija trenutno ne radi. Da bi došlo do smanjenja zagađenja u našoj zemlji, resorno državno ministarstvo zatražilo je i da se stopira uvoz autobmoila koji ne zadovoljavaju standard EURO 4, tj. automobila starijih od 10 godina.

“Mi smo predložili i niz drugih mjera REZ pitanje testiranja izduvnih gasova i mnogo toga drugog, uvjereni smo da će ova inicijativa koju smo prije 20. dana dostavili Vijeću ministara uskoro biti implemetirana”, istakao je Mirko Šarović.

Određeni koraci već su urađeni, barem što tiče preciznijeg mjerenja zagađenja, postavljanjem mjernih jedinica u Goražde i Prijedor, odnosno repariranjem onih na Ivan Sedlu i u Banjaluci.

Time bi se tvrde nadležni mogle spriječiti preuranjene smrti, izazvane zagađenjem, kojih je u 2014. bilo preko tri i po hiljade.

ba.n1info.com

Podijelite članak