Svaki bh. građanin bankama duguje prosječno 1.700 KM!

Za prva tri mjeseca 2014. godine BH građani su 207 puta zatražili savjet ili pomoć udruženja za odgovorno upravljanje ličnim finansijama ,rekao je Tarik Limo direktor udruženja „U plusu“. Prošle godine imali su 932 zahtjeva za savjet ili pomoć.

– To su uglavnom problemi proizašli iz jemstva, iz nerazumijevanja ugovornih odredbi, finansijskih pojmova i karakteristika finansijskih proizvoda sa kojima se susreću građani. Trebali su im savjeti i stručna pomoć o načinima i mogućnostima postizanja dogovora o sporazumnoj otplati kada imaju problem sa povratom, načinima i mogućnostima restrukturiranja potraživanja – navode iz udruženja.

Još jedan od problema s kojima se suočavaju građani su ugovori koje potpisuju s bankama, a koje nisu s dovoljno razumijevanja pročitali prije njihovog potpisivanja ili nisu razumjeli pojedine pojmove.

– Bili smo suočeni sa naknadnim zahtjevima u pogledu vrste kamatne stope, instrumenata obezbjeđenja potraživanja, načinima i mogućnostima raskida ugovora o kreditu itd. U svakoj prilici savjetujemo građane da se informišu ili potraže savjet u slučaju da neku odredbu ugovora ne razumiju – kažu iz udruženja „U plusu“.

Socijalno-ekonomska situacija BH građana često ne ostavlja drugu mogućnost osim kreditnog zaduživanja. Ekonomske analize pokazuju da svaki građanin u BiH u prosjeku bankama duguje oko 1. 700 KM.

– Iz iskustva građana koji su nam se obratili, prezaduženost je izražen problem sa kojim se suočavaju i koji u mnogome opterećava svakodnevicu i prevazilazi isključivo ekonomsku komponentu i utiče na porodične odnose i uopšteno društvenu funkcionalnost pojedinca. Nemogućnost servisiranja obaveza obično nagna građane u dodatna zaduživanja, što na kraju rezultira eskalacijom problema. Mi nastojimo savjetodavno pomoći građanima da sagledaju problem, te sačine plan sanacije problema i vrlo važno je da osoba prizna problem i pokaže odgovornost i disciplinovanost u pokušaju rješavanja – ističu iz „U plusu“.

Vrlo je važno da građani shvate ozbiljnost situacije u kojoj su se našli, i prije potpisivanja ugovora o zaduženju, ali i poslije kada se pojavi problem u plaćanju ili prezaduženosti.

istinito.com

Prethodni članakKrao od banke za koju je radio i potrošio milion na prostitutku
Sljedeći članakNESREĆA U ZENICI: Automobilom udario biciklistu