Svaki narod ima svoj ritual za ispijanje kafe i začine koje miješa: Neki su čudni…

cigara kafa kafic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pitate li kod nas ljude koji je omiljeni napitak bez kojeg ne mogu, zasigurno da će većina reći kafa.

Uz kafu se za stolom “raspreda” o problemima nadugo i naširoko. Pa su tako i nastale riječi: dočekuša, razgovoruša i sikteruša. Ova zadnja dođe na kraju druženja, kad ste već sve ispričali i pretjerali s dužinom posjeta. U Bosni se kafa “peče” tako što se u praznu džezvu stavi nekoliko kašika svježe, najbolje ručno mljevene kafe, pa kad se ona “zapeče”, prelije se vrelom vodom, zakuha i makne s vatre da se slegne.

Kafa u Etiopiji

I u Etiopiji se kafa ispija dugo. Zapravo satima, jer ritual započinje s pranjem i prženjem zrna do posluživanja koje ide u najmanje tri runde. Cijeli ritual izvodi se u tradicionalnom stilu, uključuje čak i miris tamjana, a kafa se prelijeva elegantno, na kraju se napitku dodaje i prstohvat soli kako bi se pojačao okus kafe.

Začini u Meksiku

Meksikanci kafi dodaju nama nezamislive začine. Kafu kuhaju u glinenom loncu i s nizom začina – cimet, sirovi smeđi šećer od trske i kakao. Među ostalim – ovaj se napitak izvorno kuhao tokom Meksičke revolucije kako bi se održalo dobro raspoloženje vojnika.

I Kubanci znaju uživati

Na Kubi imaju svoju vrstu espressa. Zovu je “cafecito”, a to je zapravo espresso s kremom. Krema je ustvari sirupasta pjena nastala umućivanjem šećera u piće. Kafa na Kubi ima važno društveno značenje, gotovo kao i kod nas. Dođete li Kubancima u goste, domaćin će vas uvijek ponuditi šoljicom kafe. Kod njih se kafa ispija u krugu prijatelja, porodice i za dugih razgovora.

Čudno u Senegalu

Ono što ne možemo shvatiti jest kafa i paprika kako to rade u Senegalu. Ono što tamo piju mi bismo teško mogli nazvati kafom, ali njima to jest kafa. Zovu je “café touba” i taj napitak podiže “začinjenu” kafu na novu razinu – napravljena je od mljevene slatke paprike. Mještani je piju radi uživanja i u medicinske svrhe, a piće – koje se često pravi i prodaje s uličnih kolica – od vitalnog je značenja za gospodarstvo. Toliko ga piju da od toga žive i ulični prodavači.

Austrijsko piće za kralja

Iskustva putnika namjernika kažu kako se u Austriji nisu napili pravog espressa. Da, nije to Italija i nije po našem ukusu. No, Austrijanci imaju svoj specijalitet nazvan “kaisermelange”. Kao što mu naziv govori, ovo je piće prikladno za kralja. “Kaisermelange” je napravljen od kombinacije espressa i žumanjka koji se može zasladiti medom i dodati rakija ili rum.

Finska kalorično

Finci su negdje pri vrhu ljestvice najvećih kafopija na svijetu. Zato i ne čudi dokle su došli sa svojim kafenim receptima. Piju kafu sa sirom! Tako je. Skandinavski “kaffeost” je kafa prelivena komadom sušenog sira koji se natapa u jakom pivu i postaje kremast. Pije se iz široke drvene šoljice za potpun doživljaj.

U Jemenu

U zemlji iz koje potječe arapska kafa piće se lagano kuha i može se začiniti kardamomom ili đumbirom koji mu daje čokoladni okus – bez dodatka bilo kakve čokolade. Tradicionalno se poslužuje u ukrašenom vrču, ulijeva u male šaljice bez ručki, popraćeno datuljama.

Japanci i “latte art”

Odbacimo predrasude o Japancima. Ne sjede svi oni na koljenima i pristojno ispijaju svoj čaj. Piju i oni kafu, a posebno vole espresso kad je ukrašen. Kod njih je “latte art” postao 3D umjetnost. Baristi u modernim japanskim kafićima tretiraju se kao umjetnici, jer oni ne samo da crtaju na espressu, nego stvaraju minijaturne pjenaste skulpturice. Znaju svašta izvesti ilustrirajući likove, poznata umjetnička djela i fotografije u mliječnoj pjeni.

Kinezi s čajem

Bilo bi neumjesno i Kineze povezivati isključivo s čajem. Kafu vole i piju u mnogim dijelovima Kine, a najviše u Hong Kongu, što zapravo nije ni čudno s obzirom na njegovu političku povijest. Ali, Kinezi na svoj način miješaju kafu s čajem u precizno određenim omjerima, piše Slobodna Dalmacija

GODISNJICA
MARKETING