Svaki nezaposleni Austrijanac dobit će po 450 eura

Austrijska vlada namjerava izvršiti isplatu jednokratne pomoći nezaposlenima i povećati potrošnju na porodice s djecom u sklopu mjera koje će implementirati ove godine kako bi ublažila udarac od pandemije koronavirusa.

Mjere koje će biti odobrene na sastanku vlade sljedeće sedmice uključuju isplate 450 eura svakom nezaposlenom i 360 eura po djetetu mlađem od 18 godina, rekao je kancelar Sebastian Kurz, navodeći kako će više detalja biti saopćeno nakon sastanka.

Pored toga, vlada planira smanjiti najnižu granicu poreza na dohodak na 20% sa 25% i to retroaktivno od početka godine, izvještava Reuters.

U maju je vlada najavila paket pomoći u iznosu do 38 milijardi eura kako bi se kompanije i privreda održali u pokretu. U petak je najavljeno da će se i zaduživanje udvostručiti i dostići ove godine rekordan nivo.

Austrija planira smanjiti i porez na dodanu vrijednost (PDV) za restorane i kulturni sektor na 5% do kraja godine kako bi im pomogla u suočavanju s poteškoćama u poslovanju.

Austrijska ekonomska proizvodnja smanjit će se ove godine za 7,2 posto ako ne bude drugog talasa koronavirusa na jesen. No ponovni rast zaraženih čak i ako bi bio blaži od prvog talasa mogao bi dovesti do pada od 9,2%, objavila je ranije centralna banka Austrije.

U Austriji je evidentirano gotovo 17.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom koji izaziva respiratornu bolest COVID-19, a 677 osoba je preminulo.