Svaki peti Bosanac i Hercegovac ima oružje, trebamo li kampanju za masovno razoružanje stanovništva?

Svaki peti Bosanac i Hercegovac ima oružje, trebamo li kampanju za masovno razoružanje stanovništva?

Građani Bosne i Hercegovine puni su ilegalnog oružja, koje uglavnom potiču iz posljednjeg rata, što predstavlja glavni sigurnosni problem državi.

Posljednjih mjeseci u BiH su se desila mnogobrojna ubistva koja opravdano bude strah i uznemirenje stanovništva.

Zvaničnih podataka o količini ilegalnog naoružanja u Bosni i Hercegovini nema, a prema procjenama Europola iz 2018. godine, u zemljama regiona prisutno je više od tri miliona komada ilegalnog oružja.

Prema istraživanju UNDP-a koje je rađeno 2010. godine, u BiH se nalazi oko 750.000 komada oružja, što bi značilo da svaki peti Bosanac i Hercegovac posjeduje oružje, uzmemo li podatke sa popisa stanovništva iz 2013. godine kada je u BiH živjelo 3.531.159 ljudi.

Mnogi građani i ne znaju da zakoni u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se takvo oružje može dobrovoljno predati pozivom na broj 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH – bez straha od sankcije.

Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, kao i municija i eksplozivne naprave koje su odložene na javnim mjestima ili površinama.

Kampanje kojim se podiže svijest građana na predaju oružja su česte u zemljama regiona.

Tako su građani Srbije za dva mjeseca, koliko je trajala kampanja države, predali 82.398 komada oružja, više od 26.485 minsko-eksplozivnih sredstava i više od 4.243.139 komada različite municije.

Da se zaključiti da je Bosni i Hercegovini potrebna slična kampanja kojom bi se podigla opšta sigurnost u društvu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica