Portal 072info

Svaki put iz marketa izađete prevareni, evo i kako

Koliko je čokolada tanja niko nije mogao da vidi, jer je i dalje bila u istoj ambalaži. Tim putem su krenule i druge namirnice – gotove supe, kesice tjestenine, čipsevi… Pakovanja hrane koja se nude kupcima vremenom su bivala sve lakša, ali ne i jeftinija.

Danas na rafovima ne postoji proizvod koji nema svoju “mršaviju” verziju. Kod mnogih robnih grupa, gotovo su nestale standardne težine, koje su se decenijama prodavale. Manjom gramažom proizvođači nastoje da zadrže kupce, jer bi mnoge povećanjem cjena izgubili.

“To je klasična zloupotreba, jer format je isti, a gramaža je manja”, kaže Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

“Kesice supe su nekad bile dovoljne za četiri osobe. Mnoge danas nisu dovoljne ni za tri tanjira. A cijena se nije promjenila. Proizvođači tako imaju dvostruku dobit. Smanjili su troškove, a cijena nije porasla. To je nepoštena poslovna praksa. S druge strane, na ambalažama su proizvođači napisali pravu težinu određenog proizvoda. Time su zadovoljili pravilnike o deklarisanju”, objašnjava on.

Potrošači smatraju da su zavarani, s obzirom na to da lakša pakovanja “naoko” identična onima na koje smo godinama nalazili na rafovima. Zvanično, nema prevare, jer je težina pravilno deklarisana na svakom proizvodu. Većina kupaca, međutim, ne proverava gramažu, a upravo na takve navike računaju i proizvođači.

“Ako je proizvođač zadržao veličinu ambalaže u kojoj je bila upakovana veća gramaža, onda je to sigurno dovođenje potrošača u zabludu”, kaže Petar Bogosavljević, predsjednik Pokreta potrošača.

“Nijedan kupac neće svaki put da provjerava težinu određenog artikla. Za to bi proizvođači trebalo da odgovaraju, ako ne pred zvaničnim sudskim organima, onda pred etičkim organizacijama. Riječ je o neetičkom uvećanju profita, na štetu potrošača”, dodaje on.

I mliječne prerađevine su “mršavile”. Čaša jogurta više nema 200 mililitara, već samo 180. Majoneze su sa 200 “pale” na 185 grama. Zamrznuto povrće u kesicama nije teško pola kilograma, već 450 grama. Ni kutija keksa ne teži više 300 grama, već je prvo pala na 240, pa na 220 grama. Tjestenine su se “stanjile” sa 500 na 400 grama.

b92.net

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box