Portal 072info

Svaki treći testirani otac nije biološki

news-2011-december-father_lifting_child_214697264

U Banja Luci u Zavodu za sudsku medicinu u zadnje tri godine, kako je Zavod i počeo s radom, podneseno je na stotine zahtjeva za utvrđivanje očinstva i samog testa. 

Kako statistika nalaže, u skoro svakom trećem slučaju analiziranog uzorka ustanovljeno je da se ne radi o biološkom ocu djeteta, iako su testovi traženi. 

Kako ističe direktor zavoda Željko Karan, u banjalučkom DNK laboratoriju testovi na očinstvo mogu se raditi samo po osnovu osnovu sudskog zahtjeva u parničnom ili krivičnom postupku, ali i na privatni zahtjev, što se  idešavao već nekoliko puta. 

Pomenute situacije u kojima se ova analiza radi na privatni zahtjev, bez suda, postale su sve apsurdnije, pa se u ovaj laboratorij donose četkice za zube djeteta ili pramen kose, a laboratorij nerijetko posjećuju bake djece koje sumnjaju da su im sinovi prevareni. 

„Dođe svekrva koja sumnja da joj snaha “švrlja” i pita šta treba donijeti kako bi se utvrdilo je li njen sin zaista biološki otac djeteta. Donesu nam uzorke poput četkice za zube ili kose iz koje se može izvaditi dovoljno ćelija da bi se uradila DNK analiza. Međutim, svekrve uvijek savjetujemo da ne rade to, nego da kao odrasli ljudi sjednu i razgovaraju te tako raščiste situaciju“, dodao je Karan. 

Također je dodao da i sami rezultati svih analiza očinstva koje se rade u Banjoj Luci ne odskaču od podataka iz okruženja, tačnije u prosjeku u 25 do 30 posto slučajeva iz takozvane rizične grupe bude utvrđeno da se ne radi o biološkom ocu djeteta. 

Na nalaz se čeka svega od tri do pet dana, a cijena DNK analize je 250 maraka po uzorku, odnosno po osobi, bar u ovim dijelovima zemlje.

Podijelite članak