snijeg led auto 696x463 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ne bi valjalo da vas ovakve situacije zateknu nespremne

Meteorolozi za kraj decembra najavljuju snijeg i niske temperature, zbog čega se vozači hvataju za glavu – vožnja je otežana, moramo da otvorimo četvore oči i obezbijedimo dodatnu opremu, a najgore je onima koji nemaju garažu, pa svoj auto moraju da ostave napolju.

Kako da izvučete auto zaglavljen u snijegu: Svaki vozač mora da zna!

Tokom ledenih noći, automobil se smrzne i ujutro nam je potrebno dosta vremena da ga “osposobimo” za vožnju, a ovo se smatra jednom od najvećih noćnih mora svih vozača. I ne samo to – ako ne pristupite problemu kako treba, možete da izazovete opasne posljedice.

Zato prije nego što nam stignu minusi, snijeg i led, obavezno naučite sljedeće trikove, ako ih već niste znali!

 • Ako uvečer postavite karton na vjetrobransko staklo, ono se neće zalediti, a čarape na metlicama brisača sprečiće njihovo zamrzavanje i lijepljenje za staklo. Ovako je čišćenje leda jednostavno da ne može biti jednostavnije!
 • Ako tako nešto niste uradili, čišćenju pristupite ispravno – strugačem leda. Skidanje leda brisačima i prskanjem vetrobrana, ne samo da nije efikasno već i izaziva štetu. Ako su brisači koje želite pokrenuti “zalijepljeni” za staklo može doći do kvara elektromotora ili mehanizma. Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove. Vrata ne treba otvarati na silu, nego sa osjećajem, kako ne biste oštetili gumenu traku oko vrata.
 • Ako ne očistite snijeg s krova ili poklopca motora, postajete velika opasnost za sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju. Snijeg koji leti sa vašeg automobila smetaće drugim vozačima, a vas prilikom kočenja može potpuno zaslijepiti zbog čega lako možete izazvati udes.
 • Također, motor tokom zime zahtijeva duže vrijeme kako bi postigao radnu temperaturu pa ga nemojte odmah tjerati u visoke obrtaje. Dok čistite auto upalite motor, ali nemojte bez potrebe sjediti u njemu i čekati da se zagrije. Motor će puno lakše dostići radnu temperaturu dok vozite.
 • Brave – Ako vaš auto nema sistem daljinskog otključavanja i zaključavanja, jednostavno u otvor brave možete špricnuti tečnost za podmazivanje.
 • Napravite tečnost – Ako ne želite da stružete led sa stakla, kod kuće napravite tečnost za odleđivanje stakala koju samo pospete po ledu. Pomokešajte litru alkohola, decilitar vode i jednu čajnu kašičicu deterdženta za pranje suđa. Također možete pomiješati alkohol i vodu u razmjeri 2:1.
 • Brisači – Kako ujutro ne biste pronašli brisače “zalijepljene” za vjetrobransko staklo, možete nataknuti stare čarape na brisače. Osim toga, možete jednostavno podići brisače.
 • Retrovizori – Spoljni retrovizori se mogu zalediti kao i stakla. Kako ih također ne biste morali da stružete led, jednostavno omotajte plastičnu kesicu oko retrovizora te tako sprečite zaleđivanje ili ih možete očistiti prethodno navedenom tečnošću.
 • Karton – Često možete vidjeti kako vozači stavljaju karton na stakla tokom zime. Upravo to je odlično rješenje za sprječavanje zaleđivanja. Također možete koristiti i stari peškir. Osim što ćete sebi olakšati, smanjujete šanse da oštetite stakla struganjem.
 • Kartica – Nađete li se bez nekih od navedenih alternativa, a stakla su vam zaleđena, jednostavno posegnite za bankovnom karticom i ostružite stakla.
 • Zamagljenost – Stakla se zimi često magle, a to najlakše možete riješiti tako da stavite pijesak za mačke u staru čarapu te je stavite u unutrašnjost auta. Pijesak za mačke odlično upija vlagu.