Svako jutro započnite limunom i vodom

Život je sve brži i sve manje imamo vremena za sebe, zbog čega trpi naš organizam. Te posljedice često osjetimo kada je već kasno. Zato je veoma važno kako ćemo da započnemo dan, a čaša tople vode i sok od limuna odlični su za dizanje energije i kao “injekcija” vitamina.

Iako za dosta toga nemamo vremena, za jutarnje rituale bi trebalo da ga nađemo, a posebno za jedan koji će unaprijediti naše zdravlje. Ujutru, čim se probudite, započnite dan čašom tople vode i sokom od pola limuna. Limunov sok s toplom vodom ima iznenađujuće dobro dejstvo na zdravlje, čak na čudan način pročišćava jetru i bubrege. Ako se pije hladan, nadražava peristaltiku crijeva i već rano ujutru tjera u toalet.

Ovaj napitak se jednostavno pravi, a prednosti su velike.

– Limun je pun vitamina C i kalijuma. Vitamin C je odličan za borbu protiv prehlade, a kalijum stimuliše mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog pritiska.

– Limun je nevjerovatno alkalna hrana. Da, oni su kiseli, ali u našim tijelima oni su alkalni (limunska kiselina ne stvara kiselost u tijelu). Alkalno tijelo je ključ za dobro zdravlje.

– Limun je pun fiber pektina, koji pomaže u borbi protiv gladi.

Copy

– Topla voda služi za podsticanje gastrointestinalnog trakta. Limun i limeta takođe imaju mnogo vitamina i minerala.

– Limunov sok pomaže da se iz organizma izbace neželjene materije, jer limun povećava stopu mokrenja.

– Vitamin C pomaže pri smanjenju bora i mrlja. Limun i voda čiste toksine iz krvi, koja pomaže da se održi čista koža, prenosi Fokus.

– Ova čaša pomaže da započnete dan hidratizovano, pomaže u spriječavanje dehidracije i nadbubrežnog umora. Kada je tijelo dehidrirano ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor), ne može obavljati sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do pojave toksina, stresa i zatvora.

Limun sa toplom vodom pomoći će da dvije male žlijezde na vrhu bubrega zajedno sa štitnom žlijezdom stvaraju energiju. One takođe luče važne hormone, uključujući i aldosteron. Aldosteron je hormon koji luče nadbubrežne žlijezde i koji reguliše nivo vode i koncentraciju minerala, kao što su natrijum, koji pomažu tijelu da ostane hidrirano. Takođe je odgovoran za regulisanje stresa.

(Vijesti.ba)

Prethodni članakDanas u BiH naoblačenje
Sljedeći članakObjavljena baza Panama Papersa: Na listi direktor Bosnalijeka i bivši ambasador BiH u Kini