Portal 072info

Svakog dana u RS pet abortusa!

Ginekolozi kažu da se na abortus odlučuju i mlade i žene u zrelijim godinama. Bilo je, kako pričaju, primjera gdje je na abortus dolazila djevojka od 17 godina, koju je rođeni otac, ne želeći da ona rodi, prosto natjerao na abortus. 

U posljednje četiri godine u RS registrovano je oko 8.000 prekida trudnoće. I dok se, na jednoj strani, roditelji sve rjeđe odlučuju da povećaju porodice (od 10.603 novorođenčadi u 2009. godini, u RS se sada godišnje rodi 9.510 novih stanovnika), toj zabrinjavajućoj slici pridonosi i oko 2.000 abortusa, koliko se uradi u prosjeku svake godine. Najveći broj prekida trudnoće prijavljen je u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

Iako iz godine u godinu broj abortusa pomalo opada, ipak je to izuzetno veliki broj za malu zemlju. Tako je u 2012. godini broj abortusa u javnom i privatnom sektoru iznosio 2.200, u 2013. 2.193, a u 2014. godini 1.916 registrovanih slučajeva. Od svih žena koje su imale prekid trudnoće najviše je bilo onih u dobi od 29 do 38 godina – potvrđeno je “Novostima” u Institutu za javno zdravstvo RS.

Statistika kaže da se svakog dana uradi minimalno pet abortusa. I tako, već godinama.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS postoje jasno definisane procedure kad je u pitanju prekid trudnoće.

– Trudnice do 10. nedjelje trudnoće mogu izvršiti prekid trudnoće u dogovoru sa ljekarom specijalistom ginekologije i akušerstva uz novčanu naknadu u visini od 160 maraka.

Između 10. i 20. nedjelje trudnoće o prekidu odlučuje prvostepena i drugostepena komisija, formirana u našoj ustanovi. Nakon 20. nedjelje trudnoće odluku o abortusu donosi Etički odbor, koji je formiralo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske – pojasnili su “Novostima” u UKC Banjaluka.

Cijene u privatnom sektoru za abortuse se kreću od 300 maraka, pa naviše, zavisno od klinike u kojoj se radi.

Ginekolozi kažu, za “Novosti”, da se na abortus odlučuju i mlade i žene u zrelijim godinama. Bilo je, kako pričaju, primjera gdje je na abortus dolazila djevojka od 17 godina, koju je rođeni otac, ne želeći da ona rodi, prosto natjerao na abortus.

Na stotine je primjera gdje se žene odlučuju na abortus, uz tvrdnju da ne mogu hraniti još jedno dijete, jer imaju već dvoje ili troje djece!

Ginekolog Aleksandra Rodić, koja je i nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje RS, kaže za “Novosti” da je protivnik abortusa i da ljudi u RS nisu dovoljno edukovani o kontracepciji i uopšte o zaštiti prilikom seksa.

Podijelite članak