Svatovsko groblje: Mladoženja i pratioci stradali od otrova koji su sipale majka i kćerka

er

Na visoravni Morine, pored starog makadamskog puta Nevesinje – Kalinovik, nalazi se nekropola stećaka poznata kao Svatovsko groblje.

Obećana drugom

Boško Buha, historičar iz Nevesinja, kaže da je za Svatovsko groblje vezano nekoliko legendi koje se prepričavaju, ali u njima ima i historijskih činjenica.

– Prema ovoj legendi o svatovima, beg Lakišić je zaprosio djevojku u Kalinoviku i krenuli su po mladu s konjima. Međutim, mlada nije bila voljna da se uda za njega, nego za nevesinjskog bega Ljubovića – priča Buha i dodaje da se mlada bila obećala begu Ljuboviću i tu vezu je podržavala i njena majka.

Oni su otišli po mladu u Kalinovik, prenoćili i sutradan krenuli nazad. Kada su pili posljednju kafu, prema legendi, mlada i njena majka su u tu kafu usule neki otrov. Otrov je počeo djelovati upravo oko stećaka. Tu su se oni ošamutili i u sprezi sa surovim vremenom na Morinama svi stradali.

– Jedino nisu stradali mlada i sluga bega Ljubovića, koji je, prema diktatu bega Lakišića, morao poslati svoga konja da na njemu jaše mlada i da mu je njegov sluga dovede. Legenda dalje kaže da je konj, pošto je bio od bega Ljubovića, mladu donio pred njegovu kuću – kaže Buha.

Pregazila rijeku

Mlada je pregazila rijeku Zalomku i tu promrzla, dok je sluga ostao na drugoj strani i smrznuo se. Kada je konj donio pred kuću mladu i oglasio se, beg Ljubović i njegova majka su izašli i našli mladu smrznutu. Odvezali su kaiše i unijeli je u kuću. Poslije odleđivanja, mlada je živjela dva-tri dana i umrla. Buha dodaje da ima još legendi, a napisana je i pjesma o Romeu i Juliji na hercegovački način.

Unajmljeni plaćenici

Buha je ispričao da jedna od legendi kaže kako je majka bega Ljubovića odriješila kesu i po jednom svom povjerljivom čovjeku dala novac u Crnu Goru da se unajme plaćenici. Plaćenici su presreli svatove baš kod stećaka i tu ih pobili.

– Ovo mi je ispričao čovjek koji je sjedio u kući kod jednog Crnogorca, koji mu je pokazao pušku trofej od pradjeda, a za koju mu je rekao da je iz bitke kada su pobijeni svatovi bega Lakišića – navodi Buha.

IZVORAvaz
Prethodni članakNesreća na M-17, saobraćaj potpuno obustavljen
Sljedeći članakMagija magnezija u organizmu