Sve bliži i bliži ples kuglica, ko će sve u Katar?

1638531396 2021 11 18T102145Z 1465928129 RC2KA494YJBP RTRMADP 3 SOCCER WORLDCUP 750x463 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ovih dana očekuje se rasplet kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar, a za sedam dana nas očekuje i žrijeb u Dohi.

Nogometni svijet s nestrpljenjem iščekuje koje će to 32 reprezentacije vidjeti u Kataru. Ispred nas je ostalo još jako malo vremena i doznati tko će i s kime i u koju grupu biti smješten s obzirom da je žrijeb idući petak, odnosno 1. aprila u Dohi.

Ono što dosad znamo, 15 reprezentacija su sigurno potvrdile svoj nastup na svjetskoj smotri u decembru, a to su: Argentina, Brazil, Katar, Iran, Južna Koreja, Njemačka, Danska, Hrvatska, Francuska, Belgija, Španija, Srbija, Švicarska, Engleska te Nizozemska.

Idemo mi o onome što je najbliže nama, u Evropi vizu za Katar čekaju još tri reprezentacije. Poljska direktno u finalu čeka pobjednika ogleda Švedske i Češke, dok će pobjednik između Portugala i Turske na Italiju ili Sjevernu Makedoniju. Wales ili Austrija u finalu baraža čekaju Škotsku ili Ukrajinu (iako se ovdje još ne zna šta će zapravo od svega biti).

Kad je riječ o azijskim kvalifikacijama, tamo su ostala posljednja dva kola. U grupii A Iran i Južna Koreja su potvrđeni, a još se vodi bitka za to treće mjesto koje će odmjeriti snage s trećeplasiranim iz skupine B. Tu su još u igri Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon i Irak, dok je Sirija ispala iz svih kombinacija. U skupini B još može biti svega, tri reprezentacije se bore za direktna dva mjesta, ali i treće koje će donijeti konačni obračun. Tu se nalaze Australija, Japan i Saudijska Arabija.

Ovdje treba spomenuti da će pobjednik dodatnih kvalifikacija (u ovom slučaju susret između trećeplasiranog iz grupe A i grupe B) u Aziji igrati sa petoplasiranim iz južnoameričkih kvalifikacija u lipnju.

U Africi ćemo sve nešto detaljnije doznati sutra. Egipat i Senegal se ističu kao najzanimljiviji par s obzirom da su nedavno igrali u finalu Afričkog kupa nacija gdje su Mane i ekipa odnijeli pobjedu. Od ostalih dvoboja, tu su Kamerun i Alžir, Gana i Nigerija, Mali i Tunis, dok će se Maroko kojeg vodi Vahid Halilhodžić za mjesto u Kataru boriti sa DR Kongom. Ovdje se igra na dvije utakmice.

U Južnoj Americi potvrđeni su Argentina i Brazil, a za preostale direktne dvije pozicije su još otvoreni Ekvador, Urugvaj, Peru, Čile, Kolumbija i Bolivija. Borba je i za peto mjesto koja će donijeti protivnika u finalu baraža, a sve šanse za eventualni plasman među 32 reprezentacije u Kataru su izgubili Paragvaj i Venezuela.

I za kraj, Sjeverna i Centralna Amerika. Tri direktna mjesta su u igri, ali su preostala i još tri kola. Kanada bi po svemu sudeći trebala uzeti to jedno mjesto, a za preostale tri pozicije (jedna u baražu) bore se Meksiko, SAD, Panama i Kostarika. Onaj tko završi četvrti ovdje ići će na pobjednika Oceanije, a tu bi trebao mjesto zauzeti Novi Zeland, osim ako se ne dogodi nekakva ogromna senzacija.