Sve češće liječenje pčelinjim ubodom u Sudanu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pored savremene medicine, bolesnici u Sudanu pribjegavaju i tradicionalnim metodama liječenja primjenom pčelinjeg uboda.

Abdullah Serraj i njegov sin Hamza na Arapskoj pijaci u centru Khartuma primjenjuju terapiju apitoksina, odnosno pčelinjeg ujeda i pomažu ljudima s bolestima poput malarije, nervnih bolesti, glavobolje, bolova u vratu, mišića i bolova u zglobovima, reumatizma i gripa.

Od mušterija traže uredne nalaze testova na alergije i dijagnoze u slučaju da zainteresirani ima neke kardiovaskularne bolesti.

“U Kur’anu se navodi da je pčela lijek. Med, vosak, pa čak i otrov koji izlazi iz pčelinjeg želuca je koristan za ljude”, rekao je Serraj.

Ističući da je liječenje pčelinjim otrovom učinkovita i brza metoda, Serrac tvrdi da pčelinji otvor nema nuspojava, da ne sadrži organske i hemijske tvari te da pozitivno djeluje na oko 140 vrsta bolesti.

Hamza Serrac, koji je liječenja pčelama naučio od svog oca, pincetom drži pčele i nanosi pčelinje ubode na akupunkturne tačke.

“Ovisno o bolesti, postoje određena područja u koja će biti ubačen pčelinji ubod.

Trajanje tretmana i mjesto na kojem će se primijeniti mogu varirati ovisno o osobi i bolesti. Pčele također jačaju imunitet. Ubod opušta živce”, rekao je Serrac.

Tretman se primjenjuje na bolna područja kao što su glava, vrat, leđa, ramena, noge i ispod očiju.

Sudanac Abdullah Muhammed jedan je od brojnih koji je probao liječenje tradicionalnom metodom pčelinjeg otrova.

“Stalno sam patio od malarije. Jednom sedmično sam bio liječen ubodima pčela. Hvala Bogu, moja nevolja je prošla”, kazao je Muhammed.