Sve glasniji pozivi da oni koji su učestvovali u odbrani BiH ne putuju u Srbiju

1631720731 SA VRANJ FOLLOW 1509 PKG ADS20210915 172840250 mxf 00 02 05 13 Still001 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Otpravnik poslova Ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu Mirsad Muhović posjetio je Edina Vranja, kojem je Viši sud u Beogradu jučer odredio jednomjesečni pritvor. Tokom posjete Muhović je Vranju ponudio konzularnu pomoć u skladu sa važećim propisima i konvencijama. Istovremeno sve su glasniji pozivi, nakon jučerašnjeg iz Ministarstva vanjskih poslova, da oni koji su učestvovali u odbrani BiH, ne putuju u Srbju.

Edin Vranj se osjeća dobro. Saopštio je to bh. javnosti otpravnik poslova u Ambasadi u Beogradu. Ministarstvo vanjskih poslova će nastaviti pružati podršku, no branitelji se pitaju da li su institucije mogle uraditi više na njihovoj zaštiti.

“Sa tih razina da odgovore, sa obavještajne služei, naše diplomatije, da nam odgovore da li se to moglo preduprijediti na način da se zna da će takvih stvari biti i da se unaprijed upozore branitelji da ne bi upadali u takve zamke. I ono što je nama jako interesantno da se sva politika kada se želi voditi i 25 godina nakon rata uvijek lomi preko onih koji su bili najugroženiji, a to su branitelji koji su ostali i branili svoj dom”, kazao je Oliver Soldo, ministar za boračka pitanja HNK.

Poziv na oprez

Hapšenje Vranja je ništa drugo do politički pritisak i pravno nasilje nad braniteljima. Iz Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH također pozivaju na oprez.

“Ne znam ni šta to ima toliko zanimljivo da bih ja otišao u Srbiju a druga stvar biću uhapšen iako sam potpuno nevin, nevin je i gospodin Edin Vranj svi mi to znamo međutim evo, uhapšen je. Sjetimo se samo počev od Jurišića, Osmanovića, Mujanovića, Ganića, hapse se ljudi nizašta”, kazao je Aljo Bošnjaković, Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH.

Zakazale pravosudne institucije obje zemlje?

No, preporuka da se ne putuju u Srbiju, za građane koji žive u pograničnom dijelu BiH, nije dugotrajno rješenje.

“Određeni broj stanovništva vuče korijene iz Srbije odnosno iz Sandžaka dakle, svakodnevna je komunikacija, svakodnevno se prelazi na granicama, ali ono što je svakako interesantno jeste da gospodin Edin Vranj se nije nalazio uopće na spisku Centra za istraživanje ratnih zločina RS i zbog toga je još veća uznemirenost braniteljske populacije u Goraždu”, kazao je Edin Aganović, ministar za boračka pitanja BPK.

Zakazale su, kažu, i pravosudne institucije obje države. Strategija za rad na predmetima ratnih zločina u praksi ne funcioniše. Iako nikada nije podrazumijevala izručenja uhapšenih domaćem pravosuđu, rijetki su zahtjevi za ustupanje predmeta, a rijetki su i predmeti ratnih zločina koji se privode kraju pred bh. pravosuđem.

GODISNJICA
MARKETING