Screenshot 1 30
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 6, 2022 @ 13:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Situacija u njemačkoj automobilskoj industriji pogoršala se u decembru peti mesec zaredom, s obzirom na to da je indeks poslovne klime u toj branši, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao na minus jedan poen prošlog mjeseca sa nivoa od plus 7,9 poena u novembru.

Indikator poslovne situacije kod proizvođača je pao na 15,6 poena u decembru sa novembarskih 36,5 bodova, navodi se u saopštenju Instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Svi proizvođači i dalje trpe uska grla u snabdijevanju intermedijarnim proizvodima. Čini se da njihovo međunarodno poslovanje posustaje, pri čemu je indeks očekivanja budućeg izvoza pao na 28,1 poen sa 51,1 poena.

Situacija u kojoj se nalaze proizvođači direktno utiče na dobavljače, čije je trenutno poslovanje slabo. Mada se njihov indeks poslovnog stanja popravio sa minus 21,7 poena u novembru na minus 13,6 poena u decembru, on je i dalje duboko na negativnoj teritoriji.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Poslovna očekivanja dobavljača su pesimističnija nego što su bila prije skoro dvije godine. Ovaj indeks je pao sa minus 24,8 poena na minus 28,6 poena u decembru.

Nedavne najave njemačkih proizvođača automobila da žele dalje da prošire svoje poslovno učešće u Kini svakako ima deprimirajći uticaj na raspoloženje dobavljača srednje veličine, koji u velikoj mjeri zavise od proizvodnje automobila u Njemačkoj.

LIDER