Sve izglednije uvođenje oštrijih mjera u Njemačkoj, razmatraju se tzv. 2G i 3G pravila

njemacka anadolija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Uvođenje takozvanog 2G pravila na nivou cijele Njemačke, 3G na poslu ili povratak besplatnim testovima? Pozivi na pooštravanje korona mjera sve su glasniji, piše Deutsche Welle.

S obzirom na sve veći broj infekcija, sve su glasniji zahtjevi za pooštravanje korona-mjera. Predsjednik njemačkog udruženja ljekara Klaus Reinhardt izjasnio se za značajno proširenje 2G pravila.

U cijeloj zemlji, kako je istakao, samo vakcinisanim ili onima koji su preležali koronu treba dozvoliti posjete restoranima, javnim događajima ili kinima. Ukoliko je neophodno potrebne su mjere uvođenja karantene za nevakcinisane osobe: “Kada je u pitanju osiguranje stacionarne njege, smatram da je to opravdano. Uostalom, trenutno su uglavnom nevakcinisane osobe te koje se moraju liječiti zbog teškog toka bolesti u klinikama”, istakao je još Reinhardt.

Lauterbach za proširenje 2G pravila

Zdravstveni stručnjak SPD-a Karl Lauterbach zahtijevao je da se 2G pravilo “primjenjuje u svim područjima koja nisu u sklopu nabavke svakodnevnih potrepština, kao što su trgovine ili drogerije”. Sličnu izjavu dao je i generalni direktor Njemačke asocijacije gradova Helmut Dedy.

Virolog Jonas Schmidt-Chanasit, s druge strane, upozorio je da se ne precjenjuje učinak 2G pravila. 2G daje “lažnu sigurnost”, rekao je Schmidt-Chanasit za Deutschlandfunk. I vakcinisane osobe mogu se zaraziti i prenijeti virus, čak i ako je vjerovatnoća manja. Ukoliko se zaista želi sigurnost, samo 1G formula može biti od pomoći – riječ je o testiranju svih, bez obzira na to jesu li cijepljeni, nevakcinisani ili izliječeni.

U Njemačkoj će od ponedjeljka Saksonija biti prva savezna pokrajina koja će u cijelosti implementirati 2G pravilo u svim dijelovima javnog života, čija provedba će biti obavezna. To znači da samo oni koji su se oporavili ili su vakcinisani imaju pristup zatvorenim restoranima, diskotekama ili prostorima za rekreaciju i kulturu. U borbi protiv četvrtog korona talasa, Austrija je u petak odlučila da uvede 2G pravilo širom zemlje.

3G pravilo na radnom mjestu?

Osim toga, prema Reinhardtu, radna mjesta moraju postati sigurnija. “To znači: vakcinisani, oni koji su ozdravili ili testiran”, izjavio je on za “Passauer Neue Presse”. Pozvao je politiku širom zemlje da djeluje. “Sada su nam potrebna jasna pravila da prekinemo lance infekcije.”

Bavarski premijer Markus Söder također zahtijeva strožija pravila na radnom mjestu: “Potrebno je uvesti 3G formulu na radnom mjestu u cijeloj Njemačkoj”, rekao je šef bavarskog CSU-a novinama medijske grupe Funke. „I poslodavci moraju imati pravo da postave pitanje da li su zaposlenici vakcinisani ili testirani. U nekim žarištima korone u ovoj pokrajini već se provodi 2G formula, jer Bavarska spada u područja s najvećim brojem slučajeva infekcije koronavirusom na području Njemačke.

Više testiranja i za cijepljene?

Ljekari zaposleni u javnoj službi u Njemačkoj pozivaju na značajno proširenje brzih testova na Covid i za vakcinisane osobe. “Što je veća incidencija, to je nužnije testiranje vakcinisanih osoba, pored onih koje nisu cijepljene”, izjavila je predsjednica Saveznog udruženja ljekara zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama Ute Tajhert za medijsku grupu Funke. Ona je istakla i da su vakcinacija i testiranje potpuno različite stvari i založila se za temeljno preispitivanje “dosadašnje faktičke jednakosti vakcinisanih, izliječenih i testiranih osoba u vidu 3G pravila”.

Iz sektora maloprodaje i ugostiteljstva također su uputili poziv pokrajinskim vladama, ali i saveznoj vladi da čim prije ponovo uvedu besplatne brze testove. “Testovi na koronu moraju ponovo biti besplatni, inače je rizik jednostavno prevelik jer će mnogi nastojeći da izbjegnu troškove zaraziti druge osobe”, izjavio je izvršni direktor trgovinskog udruženja HDE Stefan Genth za “Augsburger Allgemeine”. Direktorica njemačkog udruženja hotelijera i vlasnika restorana Dehoga, Ingrid Hartges, također je pozvala saveznu vladu da preuzme troškove izazvane brzim testiranjem.

Söder zahtijeva više testiranja i dopunsku vakcinaciju

Od 11. oktobra mnogi ljudi u Njemačkoj više se ne mogu besplatno testirati na koronavirus. Opravdanje za to bila je činjenica da su ponude za vakcinaciju bile dostupne velikom broju ljudi. Bavarski premijer Söder se sada zalaže da brzi testovi na koronu “ponovo budu besplatni”.

On također preporučuje proširenje dopunske vakcinacije na ukupnu populaciju, povećavši tako pritisak na Stalnu komisiju za vakcinaciju. „Dopunska vakcinacija mora biti moguća za svakoga kome je potrebna i ko to želi”, rekao je Söder. „Pomoglo bi kada bi Stalna komisija za vakcinaciju dala opću preporuku.”

Savezni i pokrajinski ministri zdravlja već su jučer odlučili da dopunska vakcinacija bude dostupna svima. “Booster-vakcinacija bi nakon šest mjeseci trebala postati pravilo, a ne izuzetak”, rekao je vršilac dužnosti saveznog ministra zdravlja Jens Spahn. Komisija za vakcinaciju je do sada preporučivala samo dopunsku vakcinaciju za određene grupe ljudi.