Sve je više dokaza da koronavirus ostavlja trajne posljedice

Sve je više dokaza da koronavirus ostavlja trajne posljedice

Znanstvena istraživanja o posljedicama covida na ljudsko zdravlje i dalje pružaju zabrinjavajuće nalaze. Klinički epidemiolog Ziyad Al-Aly istaknuo je da su analize pokazale kako su ljudi koji su preboljeli covid izloženi povećanom riziku od kognitivnih nedostataka, uključujući probleme s pamćenjem. Četiri godine nakon početka pandemije, znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti razumjeli sve posljedice ovog virusa na ljudsko tijelo.

Al-Alyeva analiza, obuhvatila je niz studija koje su istraživale dugoročne faktore covida na organizam. Posebno zabrinjavajući nalazi odnose se na zdravlje mozga.

Studije su pokazale da su pacijenti koji su preboljeli covid, čak i u blagim do umjerenim slučajevima, podložni dugotrajnim upalama mozga i promjenama koje sugeriraju ubrzano starenje mozga.

Prema Al-Alyu, ti pacijenti su pokazali promjene koje ukazuju na to da je njihov mozak ostario sedam godina u odnosu na razdoblje prije bolesti.

Dodatno, istraživanja su pokazala smanjenje volumena i promjene u strukturi mozga kod pacijenata nakon preboljelog covida. Osobe koje su trebale intenzivnu njegu nakon bolesti pokazale su oštećenja mozga koja upućuju na starenje mozga za čak 20 godina.

Ovi nalazi naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se bolje razumjele dugoročne posljedice covida na ljudsko zdravlje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS