Portal 072info

Sve je više parova u BiH koji se ne mogu ostvariti kao roditelji: Posjeta Centru u Zenici se isplatila, supružnici Delić čekaju djevojčicu!

Sve više parova u Bosni i Hercegovini traži pomoć ljekara kako bi postali roditelji te se odlučuje na medicinski potpomognutu oplodnju.

U Centar za humanu reprodukciju u Zenici, jedinu javnu ustanovu koja se bavi ovim problemom u našoj zemlji, godišnje se javi do 500 parova kojima je potrebna pomoć.

Stil života

Prema riječima doktora Ermina Čehića, načelnika Centra, brojni su razlozi zbog kojih se povećava broj parova koji se bore da dobiju dijete.

– Razlozi su od socijalnih do medicinskih. Uglavnom, riječ je o stilu života, stresu i svemu čemu je čovjek modernog doba izložen. Činjenica je i da mnogi parovi odgađaju roditeljstvo pa ulaze u godine kada je teže postići trudnoću – pojašnjava on.

Među onima koji su se odlučili za vantjelesnu oplodnju su i supružnici Almira i Ramiz Delić iz Žepča. U braku su više od tri godine, a za to vrijeme Almira je dva puta ostala u drugom stanju. Nažalost, oba puta je izgubila plod u ranoj trudnoći.

– Suprug je čuo za Centar u Zenici pa smo odlučili odmah doći. Obavili smo pretrage, izvadili nalaze i ustanovili dijagnozu – govori Almira.

Dr. Čehić: Brojni su razlozi (Foto: J. Hadžić)

Najsretniji ljudi

Nakon prvog pokušaja, supružnici Delić bili su presretni. Postupak doziranja jajne ćelije bio je uspješan.

– Nismo mogli pretpostaviti da će sve ići tako lako i bez problema. No, prvi pokušaj bio je uspješan. Niko od nas nije sretniji – govori suprug Ramiz.

Ranije su, govore nam Delići, potrošili mnogo novca odlazeći u brojne privatne ordinacije. Postupak u zeničkom Centru platili su svega 650 KM, a danas su najsretniji ljudi, jer čekaju djevojčicu koju bi Almira na svijet trebala donijeti u januaru naredne godine.

Dolaze i iz inozemstva

Prema riječima dr. Čehića, rijetkost su parovi kojima se ne uspije pomoći. Budući da je postupak itekako povoljan, u Centar dolaze sa svih strana.

– Izvan zemlje, postupak košta i do 10.000 eura pa nam dolaze parovi i iz inozemstva – kaže Čehić.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box