Sve manje hrvatskih proizvoda u BiH

Sve manje hrvatskih proizvoda u BiH
FOTO: Cafe.ba
FOTO: Cafe.ba
FOTO: Cafe.ba

Sa polica trgovina u BiH počeli su da nestaju poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz Hrvatske kojima je zabranjen uvoz dok ne ispune standarde važeće u EU.

Primjera radi, u Konzumovim prodavnicama u Mostaru već nema PIK-ove šunke u crijevu, a radnici kažu da se radi “o problemu na granici”, prenosi izdanje “Večernjeg lista” za BiH.
Uglavnom se radi o proizvodima i prerađevinama od mesa i mlijeka, odnosno robe čije su se zalihe, stvorene prije ulaska Hrvatske u Uniju, počele da “tope”.

Ovakav rasplet bio je očekivan, s obzirom da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH naložilo da se, s obzirom na raskid Veterinarskog ugovora s Hrvatskom, tokom jula primijene iste mjere prema Hrvatskoj kao bilo kojoj drugoj članici EU.

Problem je nastao, podsjeća list, zbog toga što određeni objekti iz kojih se izvoze poljoprivredni proizvodi ne posjeduju sertifukat EU, usljed čega im se sada sprečava uvoz u BiH.

Kancelarija za veterinarstvo BiH sastavila je spisak od 45 kompanija kojima je uvedena mjera zabrane dok ne ispune stroge uslove o porijeklu.

U Hrvatskoj privrednoj komori objašnjavaju da se ne radi o zaštiti BiH potrošača, jer su proizvodi i dalje zdravstveno ispravni kao što su bili dok je na snazi bio poseban sporazum Hrvatske i BiH (do ulaska Hrvatske u EU). Kažu da se ne radi ni o zaštiti njihovih proizvođača, s obzirom da se radfi o relativno malom broju objekata.

Ukoliko se u međuvremenu ne postigne dogovor mogao bi da nastupi pravi trgovinski rat, ukazuje “Večernji list”.

Izvor: Tanjug

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica