vakcinacija 1 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 7:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Bosna i Hercegovina više nije na listi COVID sigurnih država, odlučile su članice Evropske unije (EU). To će rezultirati uvođenjem ograničenja za putovanja u EU što će otežati brojnim bh. građanima. Glavni razlog je rast broja zaraženih. Trend rasta nastavljen je i danas pa su u protekla 24 sata registrovana 852 nova slučaja zaraze koronavirusom, a prijavljeno je 26 smrtnih ishoda. Enorman rast broja zaraženih u ovom mjesecu sve zabrinjava, dok je zdravstveni sistem sve više opterećen.

U BiH je 3. septembra bilo 13.000 aktivno zaraženih. Samo 20 dana poslije, taj broj je porastao na više od 27.000. Primjetan je i veliki broj hospitalizovanih i umrlih širom države. U bolnicama završavaju čak i djeca mlađa od pet godina.

”Ono što je zabrinjavajuće je pojava prisustva virusa kod djece. Bilježimo prijem djece na Klinici za dječije bolesti na kojoj su smještene dvije majke sa dva djeteta sa lakšom kliničkom slikom. Nažalost hospitalizovano je i jedno dijete od tri godine sa teškom kliničkom slikom. Od svih hospitalizovanih pacijenata 95 posto su nevakcinisane osobe”, kazao je
Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove JZU UKC Tuzla.

Zbog malog postotka vakcinisanih, zdravstveni sistem ponovo je na velikom udaru. U Kantonu Sarajevo najveći problem je, kažu iz Sindikata, hroničan nedostatak kadra. Sve to rezultira brojnim improvizacijama.

”Dešava se da nam kadar u svojim autima prevozi briseve do Kliničkog centra na mikrobiološku obradu, a to je infektivni materijal. Da li je to zakonito? Nije zakonito, ali ovo nije osuda jer ako ste vi danas u kontejneru i ako ne dostavite taj materijal, brojni građani neće moći pristupiti višim nivoima zdravstva, da ostvare uslugu npr. kemoterapije”, pojasnio je Jasmin Avdović, Sindikat zaposlenih u zdravstvu KS.

Ovakvo stanje zdravstvenog sistema, kao i veliki broj umrlih poziv su na vakcinaciju, poručuju epidemiolozi. Još uvijek imamo manje od 50 posto imuniziranog stanovništva.

Brojni građani koje smo anketirali vjeruju antivakserima.

”Nisam vakcinisan jer sam slušao razne medije i profesora iz Švedske koji kaže: vakcinisani su kao kuhane žabe. Takvo nešto kada čujete… evo vidite i u Srbiji – vakcinisani pa umiru”, kazao je jedan od građana.

No, dosadašnje iskustvo u BiH pokazuje da vakcinisani imaju blaže simptome, kraći tok bolesti i da ona u znatno visokom procentu sprečava smrtni ishod.

”Kliničke slike koje vidimo su lakše kod pacijenata koji su vakcinisani. Kod starijih, jako starijih, još uvijek je imunitet slab, a kod mlađih je vakcinacija jako značajna jer sprečavamo širenje i težinu bolesti. Imamo pacijente vakcinisane koji budu dan dva i prođe im”, dodao je Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Ovakvo iskustvo je i u Unsko-sanskom kantonu gdje raste broj zaraženih i hospitalizovanih.

”Odziv stanovništva nije dovoljno visok i ja apelujem na savjesnost i odgovornost svih stanovnika USK i BiH. Imamo jako mali broj onih koji su vakcinisani to su 3-4 slučaja da su oboljeli. Veliki broj ležećih pacijenata su nevakcinisani građani”, istakla je Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

Skepsa o vakcinaciji nestane kada građani dođu u bolnice, poručuju zdravstveni radnici. Činjenica da je usljed zaraze preminulo više od 10.000 osoba poziv je na uozbiljenje. Dok jedni očekuju veća ulaganja u zdravstveni sistem, nadležni pozivaju na vakcinaciju i pridržavanje mjera. Rješenje je sve to, kažu naši sagovornici, u isto vrijeme.

LIDER