Sve ove nedaće su veliko iskušenje za nas: Efendija Velić ukazuje na važnost ramazana i sabura

Muhamed Velic RSA4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ustrajnost je vrlina vjernika. Kako da ostanemo ustrajni u ovim vremenima, šta nam to ustrajnost donosi kao nagradu i na ovom i na budućem svijetu, ovog sedmom mubarek dana ramazana u emisiji „Stil života u islamu“ govorili smo sa Muhamedom ef. Velićem.

Žuri nama ramazan svake godine deset dana prije.

Ovo je vrijeme kada preispitujemo sami sebe više no ikada. Vrijeme kada smo bliži Gospodaru više nego ikada prije. Ustrajnost je ono što oplemenjuje vjernika i daje mu snagu u trenutku kada pomislimo da više ne možemo.

  • Božija milost žuri nama. Naš Stvoritelj žuri nama. Tih deset dana šansa za popravak i boljitak će doći prije, to je Božija milost. Ustrajati u dobru je i Kur’anska tema. Važna nam je ustrajnost u vjerovanju i dobrim djelima – govori nam u emisiji „Stil života u islamu“ efendija Velić.

Ustrajati u dobri i biti ustrajan u vjerovanju ne možemo postići sami, bez našeg Stvoritelju. Gospodar govori da nije samo važno da nam pokaže put, nego je važno i da nas očuva u dobru.

  • Bez Allaha dž. š. ne možemo biti ni na pravom putu a ne možemo ni ustrajati. Ajet sure Tekwir  govori: „Za onoga koji želi da bude ustrajan na pravom putu“. Onda su nevjernici, mušrici rekli onda je to samo do nas. Mi ako želimo biti ćemo na pravom putu ako ne želimo nećemo. No, nije tako. Onda je objavljen ajet: „O vi, nećete želiti ništa osim onog što Allah ne želi“. Naše su želje ono što Allah želi – dodaje ef. Velić.

U ovom vremenu koje nas je zadesilo, i sve nedaće koje su nas zahvatile, su iskušenje koje nam je Allah postavio, a u ovom mubarek mjesecu ramazanu se učimo saburu.

  • Učimo se ustrajnosti. Allah dž.š. voli kad čovjek čini malo djelo ali da je ustrajan u tome – dodaje ef. Velić.