Portal 072info

Sve presude za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji na jednoj karti

Regionalna organizacija istraživačkih novinara Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je na svojim stranicama interaktivni alat kojim se mogu pregledati sve osuđujuće presude za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Makedoniji.

Mapa presuda o ratnim zločinima je interaktivna mapa s podacima o 348 presuda, kojima je osuđeno 729 počinitelja, a uz zemljopisnu kartu priloženo je i 1000 sudskih dokumenata koje su prikupili novinari, te 5000 izvještaja.

Mapa donosi presude nacionalnih sudova u republikama nastalima na prostoru bivše Jugoslavije, ali i one koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu, kao i predmete u kojima su optuženi umrli tokom suđenja pred Haškim tribunalom.

“Dok smo izvještavali o ratnim zločinima, kao novinari smo često nailazili na teškoće da dobijemo sve dokumente koji se odnose na predmete ratnih zločina. Tijekom godina, akumulirali smo značajan arhiv, i dodatno smo radili na prikupljanju presuda iz raznih sudova”, objavio je BIRN na svojim stranicama izjavu Marije Ristić, koja je vodila skupinu suradnika koji su radili na mapi.

“Imajući u vidu koliko su naši sudovi još uvijek zatvoreni za javnost, vjerujemo da će ova mapa biti jedinstveni resurs za novinare, studente, istraživače i za javnost”, dodala je.

Mapa, međutim, ne uključuje presude izrečene na kantonalnim sudovima u BiH, suda u Distriktu Brčkom i Republici Srpskoj, a razlog je veliki broj predmeta te njihov složen proces anonimizacije.

Prema podacima iz Mape, do sada je najmanje 646 ljudi osuđeno na lokalnim sudovima i 83 na Haškom sudu za zločine počinjene tokom gotovo deset godina ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji su iza sebe ostavili 125.000 mrtvih, a 12.000 se još uvijek vode kao nestali.

“Mapa otkriva ogromne razmjere zločina počinjenih tijekom sukoba, ali i rezultate koje su sudovi postigli u procesuiranju tih zločina”, kazala je Ristić.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box