Sve spremno za ceremoniju u Kelnu: Erdogan će otvoriti jednu od najvećih džamija u Evropi

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u subotu će svečano otvoriti novoizgrađeno džamiju u njemačkom gradu Kelnu koja će biti jedna od najvećih u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o Centralnoj džamiji u Kelnu koju je u proteklih osam godina izgradila Turska islamska zajednica (DITIB) i koja ima kapacitet od 1.200 ljudi. “Bit će to najvažnija i jedna od najvećih džamija u Njemačkoj i Evropi.

Kompleks ima i simboličnu vrijednost za našu muslimansku braću koja žive ovdje“, kazao je čelnik DITIB-a Nevzat Yasar Asikoglu. Asikoglu je naglasio da novoizgrađena “ljepotica“ u Kelnu predstavlja simbol mira, bratstva i kulture suživota.

Džamija ima ukupno devet ulaza i na sredini kupole se nalaze mjesec i zvijezda. Interijer je dominantno ukrašen motivima iz perioda Seldžuka. Smještena je u kompleksu ukupne površine od 17.000 kvadratnih metara u kojem se još nalaze i trgovački centar, konferencijska sala kapaciteta 600 osoba, galerija za seminare i izložbe, biblioteka, poslovne kancelarije i parking.

Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnom dijelu Evrope. Više muslimana živi samo u Francuskoj. Među 4,7 miliona muslimana u Njemačkoj je više od tri miliona njih s turskim porijeklom. Većinom su to dobro integrirani potomci turskih porodica koje su migrirale tokom 60-tih godina prošlog stoljeća.

U prilogu pogledajte video snimljen u ovoj ljepotici

Prethodni članakHana Ahmetspahić (SDA) za Skupštinu ZDK
Sljedeći članakMaja Munda: Stol za 4 je obilježio moj život