Portal 072info

Sve spremno za turnir “Ulični basket-Mokušnice”

Kao što je našim čitateljima od ranije poznato, zenički kvar ‘Mokušnice’ bit će domaćin događaja “Ulični basket-Mokušnice”, a koji je više nego dobro došao u vremenu kada većina ljudi svoje fizičke aktivnosti svodi na minimum, te ponajviše vremena provode uz svoje pametne uređaje. Osim što ovaj projekat ima za cilj oživjeti sport i podsjetiti na popularnost košarke u Zenici, tu su i vrijedne novčane nagrade za sve one koji budu dio ovog projekta. S tim u vezi, kao generalni medijski pokrovitelj događaja, odlučili smo obaviti intervju sa koordinatorom projekta Adijem Mujkanovićem, a koji nam je do u detalje objasnio sve ono što je u vezi sa ovim projektom.

Odakle ideja za organizovanjem ovog sportskog događaja?

Velika popularnost basketa u Zenici, ali i šire, podstakla nas je da organizujemo ovakvu vrstu takmičenja. Međutim, glavni razlog je ipak i veoma poznata basketaška tradicija Mokušnica, gdje je poznato da su se uvijek igrali dobri basketi, a veliki broj uspješnih zeničkih košarkaša je iz ovog naselja, i upravo ovdje na ovom terenu su prohodali svoj prve košarkaške korake. Naš nekadašnji reprezentativac Kenan Bajramovic kalio se na ovom terenu, tako da je bilo više nego dovoljno razloga za organizovanjem ovog sportskog događaja.

Ko stoji kao organizaciono tijelo projekta i ko vam je do sada najviše pomogao?

Projekat je organizovan pri Mjesnoj zajednici Mokušnice, a ideju smo ja i moj kolega Bejtić Benjamin prezentovali mjesnoj zajednici, te dobili zeleno svjetlo i polako krenuli u realizaciju. Naravno, u ovako socijalno i ekonomski nestabilnim uslovima bili smo primorani da tražimo pomoć od prijatelja sporta, firmi i sugrađana našeg naselja. Projekat je dobio podršku naših prijatelja (donatora) i evo polako se spremamo i iščekujemo 23. avgust.

Interesantno je i to kako ste morali renovirati teren star oko 50 godina, kako ste to uspjeli?

Teren je bio katastrofa. Da se razumijemo mi smo igrali na njemu godinama, ali ipak da bi se organizovalo neđto ovakvog kalibra, morao se malo popraviti. Tražili smo pomoć od firmi koje se isključivo bave takvim poslovima, međutim nismo dobili pozitivan odgovor i stvar smo uzeli u svoje ruke. Prijatelji iz mahale su nam ustupili brusilice, hiltovke i polako smo krenuli u renoviranje (kruženje ispucanog terena i sl.). Firma Orvis našeg komšije, gospodina Sivre, nam je dala materijal i potrebni alat, a onda smo mi sami popravili teren. Želim se ovom prilikom zahvaliti svima onima koji su učstvovali u ovom poduhvatu. Nakon sanacije asfalta, teren smo obojili i eto vidite kako sada izgleda. Na našoj Facebook stranici imaju fotografije, pa možete vidjeti kako je tekao proces renoviranja.

Polako se približava 23. avgust i početak turnira, kakav program očekuje učesnike ali i posjetioce?

Turnir je planiran za 23. i 24. avgust, ali ukolikobude vremenskih neprilika pomjerit će se na sljedeći vikend. Za prvi dan smo planirali grupnu fazu, po četiri u grupi, prve dvije idu u završnicu. Zavisno od broja ekipa, vidjet čemo koliki će na kraju biti grupa. Mi ćemo javnost redovno obavještavati preko našeg medijskog sponzora 072info Portala i preko radija Zenit, a također vršimo i redovni update na našoj FB stranici. Za drugi dan je planirana završnica, znači knock-out sistem – pobjednik ide dalje.

Pored takmičarskih utakmica, planiramo realizovati i takmičenje u šutiranju za tri poena, a ako bude zainteresovanih igrača organizovat ćemo i atraktivno takmičenje u zakucavanju. Za sve posjetioce imamo specijalna iznenadjenja, a to je takmičenje u slobodnim bacanjima gdje će biti lijepe nagrade naših prijatelja projekta. I pored svega ovoga imamo i odličan zabavni program uz dobru muziku, a koju će pustati Komedii koji će i voditi dvodnevni program našeg turnira.

Imate li, kako koordinator projekta, uputiti neku poruku svim zeničkim košarkašima ali i cjelokupnoj zeničkoj javnosti?

Želim da pozovem sve basketaše da prijave svoju ekipu, pokažu šta mogu i da se fino zabave, a sve građane našeg grada pozivam na jedno fino druženje uz dosta dobre košarke i dobru muziku.

Podijelite članak