Sve što treba znati o papamobilu

Nakon betmobila, papamobil je vjerovatno najpoznatije vozilo na svijetu.

Papamobil kojim će se koristiti papa Franjo tokom apostolske posjete Sarajevu u subotu, 6. juna pod motom “Mir vama”, dopremljen je danas brodom u Split. 

Kako javlja Fena, papamobil je prevezen iz Ankone u Split redovnom linijom brodom “Marko Polo” u noći s 3. na 4. juni, odakle će biti prevezen u Sarajevo. 

Riječ je o Mercedesovom vozilu G500 proizvedenom 2007. godine. Koristio ga je papa Benedict XVI uglavnom tokom ceremonija na Trgu sv. Petra u Rimu. 

Papamobil je neslužbeni naziv za specijalno konstruirani automobilkojim se Sveti Otac koristi tokom svojih službenih posjeta. Obično je napravljen tako da je papa vidljiv za velike narodne mase. 

Poslije atentata na papu Ivana Pavla II. 13. maja 1981, papamobil je podebljan pancirnim staklom, no pape nisu uvijek koristile ovakva vozila i poslije toga. U početku svoga pontifikata, papa Benedikt XVI. je koristio otvoreno vozilo. 

Više vozila je specijalno konstruirano u državama koje je papa posjećivao, a koja su i ostala u tim državama. Papamobili koju su se nalazili u Meksiku i Filipinima bili su izloženi javnosti kada je papa Ivan Pavao II. umro i bili su mjesta okupljanja vjernika koji nisu mogla otputovati u Rim na papinu sahranu. 

Ford je proizveo 1960-ih seriju papamobila koje je isporučio Vatikanu i koji su izgledali kao predsjedničke limuzine. Jedno takvo vozilo koristio je papa Pavao VI. tokom njegova posjeta New Yorku 1965. i Bogoti 1970. 

Francisco na Filipinima proizveo je specijalno vozilo od pancirnog stakla pojačanog protiv eksploziva. Troškovi izgradnje vozila pokriveni su donacijama i kada je papa Ivan Pavao II. umro, bilo je izloženo pored crkve Quiapo Church i postalo je hodočasničko mjesto za one koji nisu mogli otputovati u Rim.

Land Rover je konstruirao jedan papamobil za posjetu Ivana Pavla IIEngleskoj. Ovo vozilo je danas izloženo u Imperial Palace u Las Vegasu. 

Mercedes-Benz je prije proizvodio papamobile temeljene na SUVu G-klase, a današnji modeli se temelje na modelima ML-klase koji se prodaju u SAD-u. 

Star, proizvođač vozila iz Starachowica u Poljskoj, konstruirao je dva vozila pred posjet pape Ivana Pavla II. domovini. Ova vozila su se mogla kretati maksimalnom brzinom od 6 km/h.

Radiosarajevo.ba