Portal 072info

Sve što trebate znati o blizancima

blizanci

Kako dolazi do takve trudnoće i što možda niste znali o blizancima?

Blizanci se rađaju na dva načina. U trećini slučajeva oplođeno je samo jedno jajašce koje se kasnije razvija u dvije odvojene stanice, a svaka stanica raste u pojedinačni fetus što rezultira jednojajčanim blizancima. Kod dvije trećine slučajeva kod ovulacije dolazi do otpuštanja dva jajašca koja oplođuju dva različita spermija i tako nastanu neidentični blizanci.

Neidentični blizanci (dvojajčani) začeti su u isto vrijeme ili odmah jedno za drugim unutar jednog menstrualnog ciklusa, tako da teoretski neidentični blizanci mogu imati i različite očeve. Neidentični blizanci dijele, u prosjeku, samo pola svojih gena, tako da mogu biti jako slični jedni drugima ili pak sasvim različiti.

Kakve su predispozicije da biste imali blizance?

Rasna pripadnost jedan je od faktora vjerovali ili ne, blizanci su vrlo uobičajeni među Nigerijcima, a vrlo rijetki među Japancima, zatim tu je sigurno i obiteljska povijest s majčine strane, dok očev doprinos je manje vjerojatan (iako je uvaženo drugačije mišljenje), dob – žene u kasnim tridesetima puno češće imaju blizance, ako već imate djecu vjerojatnost za blizance se povećava s brojem djece koju već imate.

Identični blizanci (jednojajčani) se rađaju kada se iz nepoznatog razloga oplođeno jajašce podijeli tijekom prvih 14 dana, a svaki blizanac dobije istu genetičku sliku.

Sijamski blizanci su identični blizanci kod kojih nije došlo do potpune podjele tijekom ranog fetalnog razvoja, tako da mogu dijeliti dijelove tijela ili organe. Sijamski blizanci pojavljuju se izuzetno rijetko, jednom u 200 tisuća rođenja i najčešće se pojavljuju u Indiji i Africi.Net.hr

Međutim iako je sama pomisao na začeće više od jednog djeteta fascinantna, ipak postoji još kurioziteta koji se događaju u takvim trudnoćama.

Blizanci različitih rasa (boje kože)
2005. godine Britanka Kylie Hodgson rodila je također blizanke međutim različitih rasa – jednu djevojčicu bijele boje kože i jednu crne. Iako su roditelji također miješanih rasa, ovakav primjer događa se u jednom od milijun slučajeva.

Identični blizanci, identični životi

Iako znamo da su blizanci često vrlo povezani, često se ne zna da li se radi o slučajnostima ili stvarnoj telepatskoj povezanosti. Blizanci rođeni u Ohiu (SAD) odvojeni su prilikom rođenja i obojicu je posvojila druga obitelj. Međutim slučajno ili ne posvojitelji su obojici nadjenuli ime Jim (James), iako 39 godine nisu niti znali jedan za drugoga, obojici leži tehničko crtanje i obrada drva, obojica su oženila djevojke pod imenom Linda, obojica imaju djecu (dječake) po imenu Jim Alan, a drugi je vrlo sličnog imena Jim Allan. Obojica su se kasnije razveli od svojih žena i ponovo oženili pogađate ženama istog imena Betty. Obojica imaju i pse i zovu se istim imenom Toy. Jim Lewis i Jim Springer susreli su se tek 1979. godine nakon što su bili 39 godina razdvojeni ili pak znali da uopće imaju brata (blizanca).

Sestre blizanke isti dan rodile blizance

2004. godine dvije sestre (naravno blizanke) Ashlee Spinks i Andrea Springer carskim su rezom rodile svaka blizance (dječake) na isti dan. Tek nakon 6 mjeseci trudnoće saznale su da obje nose blizance.

Najteži blizanci na svijetu

Billy Leon McCrary i Benny Loyd McCrary znani i kao McGuire twins, ušli su u Guinnessovu knjigu rekorda kao najteži blizanci na svijetu s težinom od 328 i 338 kilograma. 1979. godine Billy je stradao u prometnoj nesreći, dok je Benny umro 2001. godine od zatajenja srca.

Najstarije blizanke na svijetu

Dvije blizanke popularno zvane Kinsan Ginsan, 1991. godine proslavile su svoj 100. rođendan. Gin i Kin što u japanskom znači srebro i zlato rođene su davne 1892. godine, zbog činjenice da su najstarije blizanke postale su i prilično popularne u Japanu. Kin (starija sestra) je umrla 2000. godine, a Gin 2001. u dobi od 108 godina.

Blizanci s najvećom razlikom u visini

Hussain Bisad i njegova sestra Khardra rođeni su kao blizanci, no ipak poznati su zbog činjenice što je Hussain narastao u visinu čak 235 centimetara, a njegova sestra čak 72 centimetra manje, tj. samo 160 centimetara, čime čak drže i svjetsku rekord u najvećoj razlici po visini među blizancima. Hussain ima i najveći raspon ruku na svijetu.

Blizanke odvojene nakon rođenja susrele se nakon 20 godina na fakultetu

Blizanke Tamara i Adriana rođene u Meksiku odvojene su prilikom rođenja i dane na posvojenje u Ameriku. Obje nisu niti znale da imaju sestru blizanku sve dok se obje nisu upisale na isti fakultet. Kad su ih prijatelji počeli zamjenjivati, uspostavile su kontakt internetom i postale prijateljice.

Braća blizanci rođeni u dvije različite godine

Ne nije jedan rođen zadnjih minuta stare, a drugi prvih minuta nove godine, nego su rođeni s razlikom od od dva mjeseca. Braća Catalin i Valentin rođeni u Rumunjskoj rođeni su s dva mjeseca razlike iako su blizanci. Catalin je rođena u prosincu 2 mjeseca prerano, međutim liječnici su drugo dijete odlučili poroditi kasnije, međutim djeca su otpuštena iz bolnice isti dan.

Identični blizanci optuženi za isti zločin zbog identične DNK

U slučaju krađe 6.8 milijuna dolara vrijednog nakita, policija je na temelju nađene DNK sa mjesta zločina pronašla dva sumnjivca blizance Alexa i Edwarda. Nakon suđenja obojica su pušteni iako je na temelju DNK utvrđeno da je jedan od braće sudjelovao u zločinu, pošto obojica imaju identičan DNK nije se moglo utvrditi koji od braće je pravi krivac.

Braća blizanci različitih roditelja

Nizozemski bračni par Wilma Willem Stuart nakon što nisu mogli imati djece prirodnim putem odlučili su se za umjetnu oplodnju. Nakon uspješne oplodnje prilikom sljedećih pregleda liječnicu su im saopćili još jednu radosnu vijest da Wilma nosi blizanci, međutim ostali su neugodno iznenađeni kad je prilikom poroda utvrđeno da je jedno dijete bijelo, a drugo crno. DNK analizom utvrđeno je da je jedno dijete njihovo, a drugo nije zbog liječničke pogreške prilikom oplodnje. Bračni par Stuart (bijelci) kažu da se sjećaju da je u klinici i jedan tamnoputi bračni par čekao na postupak umjetne oplodnje, a liječnici su koristili isti liječnički pribor prilikom oba postupka pa je došlo do kontaminacije uzoraka. Kasnije je pronađen i pravi (biološki) otac jednog od djeteta međutim nije tražio da se dijete dodijeli njemu kad je vidio kako bračni par Stuart brine o njemu

Podijelite članak